Dok se BiH suočava s deficitom radnika sve je više građana koji se odlučuju za rad u inozemstvu. Zemlje u koje državljani BiH najčešće idu su Hrvatska, Crna Gora, Njemačka, Italija i Slovenija.

Mnoge od njih imaju olakšanu proceduru izdavanja radnih dozvola za druge državljane.

Kako su iz MUP-a Hrvatske rekli za Klix.ba u 2022. godini su izdali ukupno 124.121 dozvolu za boravak i rad u toj državi.

“Od toga je u najvećem broju izdat broj dozvola za držvljane Bosne i Hercegovine (op.ur. Hrvati iz BiH su hrvatski državljani) i to 36.783. Zatim slijede državljani Srbije sa 19.176 dozvola i Nepala sa 19.176 dozvola”, naveli su.

Državljanima Sjeverne Makedonije izdano je 10.053 dozvola, a Kosova 8.979.

Od početka ove godine do 31. ožujka bh. državljani podnijeli su 13.254 zahtjeva za boravak i rad, a izdane su 9.772 dozvole.

Iz MUP-a Hrvatske su rekli kako su radne dozvole u najvećem broju izdavane za oblast građevinarstva u kojem se najviše traže zidari i tesari, zatim za oblast turizma i ugostiteljstva. Kada je riječ o ugostiteljstvu traženi su konobari, kuhari i sobari, a veliki broj prijava za rad na ovim poslovima stiže upravo iz BiH.

Osim toga, kako su rekli, dosta zahtjeva za rad u Hrvatskoj podnose i vozači, koji su također traženi.

Istovremeno, BiH bilježi veliki problem s nedostatkom ovih radnika, a poslodavci su sve zabrinutiji s obzirom da se bliži sezona kada su radnici u spomenutim djelatnostima prijeko potrebni.

Klix.ba