Tisuće Armenaca izašlo je danas na ulice Erevana da bi odali poštu vojnicima poginulim u šestotjednom ratu za Nagorno-Karabah.

Sukob i gubici na armenskoj strani povećali su pritisak na premijera Nikolu Pašinjana da se povuče nakon što ga je opozicija optužila za loše rukovođenje cijelom sitaucijom prihvatajući primirje koje je isposlovala Rusija.

Današnji prosvjed, koji se održava prvog dana žalosti, predvodio je Pašinjan koji je zajedno s drugim dućnosnicima odao počast poginulim vojnicima na vojnom groblju Jerablur.

Iako su njegove pristalice došle u velikom broju, armenska televizija prikazala je snimak na kome se vidi kako protivnici uzvikuju "Nikol je izdajnik!", dok je njegov konvoj prolazio uz velike mjere sigurnosti, prenosi Srna.

Armenska opozicija pozvala je pristalice da se pridruže nacionalnom štrajku 22. prosinca poslije trodnevne žalosti da bi izvršili pritisak na Pašinjana da se povuče.

Četrdesetpetogodišnji premijer je rekao da ne kani podnijeti ostavku te da je mirovni sporazum bio jedina opcija za Armeniju, osiguravajući tako opstanak Nagorno-Karabaha.

Armenske vlasti u Nagorno-Karabahu optužile su snage Azerbajdžana za zarobljavanje nekoliko desetaka njihovih vojnika što je dodatno zateglo odnose i ugrozilo postignuti mir.

Moskva je rasporedila mirovne snage koje nadgledaju primirje, ali sporadični sukobi i dalje se nastavljaju.

U ratu za Nagorno-Karabah ubijeno je blizu 3.000 Armenaca.