Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Željko Bakalar organizirao je jutros konferenciju za tisak povodom početka tiskanja izbornih listića za lokalne izbore, no taj događaj je samo otkrio niz pitanja u vezi sa sigurnošću i regularnošću izbornog procesa, te dodatno osnažio tvrdnje da se i ovaj put sprema velika izborna krađa, piše Dnevni avaz.

Naime, snimci reportera koji su jutros bili u tiskari „Unioinvestplastika“ u vlasništvu poduzetnika Muje Selimovića ne otkrivaju da postoji adekvatan i efikasan neovisan nadzor, kontrola ili evidencija tiskanja izbornih materijala.

Iako je Balakar, kako prenose mediji, utvrdio da navodno postoji videonadzor te vodeni žig na listićima, ništa od toga nije transparentno pokazano javnosti te dokazano da u potpunosti funkcionira. Također, čelnik SIP-a nije objasnio tko vrši videonadzor, da li se videomaterijal tiskanja listića snima, gdje se skladišti, tko ima pristup snimcima i kome se oni dostavljaju.

Bakalar je, također, rekao da se niti jedna stranka nije prijavila da vrši monitoring, što je i razumljivo. S obzirom na to da se radi o velikom tiskarskom poslu, gdje se više od sedam milijuna primjeraka mora proizvesti, izrezati na format, opakovati i pripremiti za distribuciju.

Stranke nemaju te kapacitete, niti imaju mogućnost da 24 sata nadgledaju rad jedne tiskare, a primarna je odgovornost Središnjeg izbornog povjerenstva BiH da osigura transparentnost i zakonitost te sigurnost tiskanja izbornih materijala i listića.

SIP je obavezan da proces tiskanja listića dovede na nivo sigurnosti tiskanja novca, međutim, o tome, sudeći prema onome što je jutros viđeno u tiskari, za sada nema ni govora. Medijima je poznato da je gotovo nemoguće i to se radi pod posebnim uvjetima snimati i ulaziti u tiskare koje tiskaju novčanice, gdje se prati i evidentira svaki ulazak, a uposlenici prolaze posebne provjere.

Sve ovo samo potvrđuje ranije iznesene sumnje da je tiskanje listića samo jedna od slabih točaka izbornog procesa te garantira mogućnosti neograničenih malverzacija i izbornih krađa, umjesto da garantira demokratičnost i zakonitost izbornog procesa!

Lokalni izbori će biti održani 15. studenog ove godine.