Liječnike, bolničare i druge osobe koje se bore protiv epidemije ebole u zapadnoj Africi američki časopis Time proglasio je osobom 2014.

Zbog neumornih čina odvažnosti i suosjećanja, zbog toga što su svijetu dali vremena da ojača svoju obranu, zbog izlaganja riziku, zbog svoje upornosti, žrtve i spašavanja života, borci protiv ebole su Timeova osoba godine u 2014., komentirala je jučer glavna urednica Nancy Gibbs na internetskoj stranici časopisa obrazlažući svoj izbor.

Time je 2013. za osobu godine izabrao papu Franju.

Časopis je odao priznanje borcima protiv ebole u cjelini, spomenuvši napose posebne snage organizacije Liječnici bez granica, humanitarne radnike kršćanske dobrotvorne udruge Samaritan's purse i mnoge druge diljem svijeta koji su se borili zajedno s mjesnim liječnicima i bolničarima, s djelatnicima hitne medicinske i pogrebne službe.

U trima zapadnoafričkim zemljama najpogođenijima hemoragijskom groznicom (Liberija, Sijera Leone i Gvineja) umrla je 6331 osoba od 17.800 zaraženih, navodi se u posljednjem izvješću Svjetske zdravstvene organizacije od 6. prosinca.

Zdravstveno osoblje na prvoj crti u borbi s virusom plaća osobito visoku cijenu. Naime, od 592 zaražena umrlo je 340 radnika.

Na drugome su mjestu za 2014. prosvjednici iz Fergusona, u Missouriju, koji od početka kolovoza prosvjeduju protiv ubojstva mladog crnca koje je počinio bijeli policajac i koje je ponovno potaknulo rasno pitanje diljem zemlje.

Na trećemu je mjestu ruski predsjednik Vladimir Putin koji si je, smatra list, postavio zadaću obnove ruskog carstva.