Američki magazin Time uvrstio je njemačkog kancelara Olafa Scholza na svoj popis 100 najutjecajnijih ljudi u 2023. godini.

Time za Scholza, uvrštenog u kategoriju najutjecajnijih čelnika, navodi kako je rusku invaziju na Ukrajinu proglasio "epohalnom prekretnicom" i obećao da će Berlin biti dorastao situaciji.

"Iako Berlin nije uvijek djelovao brzo otkako je počeo rat, Scholz je počeo činiti obećano", piše američki magazin.

"Njemačka postala jedan od najvećih ukrajinskih dobavljača oružja"

"Njemačka je u protekloj godini preokrenula svoj poslijeratni pacifizam, povećala svoja vojna izdvajanja (iako manje nego što je najavila) te postala jedan od najvećih ukrajinskih dobavljača oružja", stoji u članku.

Njemačka je također smanjila svoju veliku ovisnost o ruskim energentima, brzo se preusmjerivši na obnovljive izvore usprkos strahovima da bi se to moglo pokazati skupim i problematičnim, prenosi agencija dpa.

Na Timeovoj listi i pritvoreni novinar Wall Street Journala u Moskvi

"Živeći u Njemačkoj ne možete pobjeći od katastrofa prve polovine 20. stoljeća koje je prouzročila Njemačka", citira časopis prošlogodišnju Scholzovu izjavu.

"To je dio svih stvari koje politički činimo, a to je i u mojim mislima jer imamo povijesnu odgovornost da pomognemo osigurati mir."

Među drugim značajnim ljudima koji su novi na Timeovoj listi je Evan Gershkovich, pritvoreni novinar Wall Street Journala u Moskvi. Ako bude proglašen krivim za špijunažu, mogao bi dobiti i do 20 godina zatvora.