Američki državni tajnik Rex Tillerson je najavio više od pola milijarde dolara pomoći Etiopiji, Somaliji, Južnom Sudanu i Nigeriji, no uoči svog posjeta Africi rekao je i kako nema "brzog rješenja" za probleme tog kontinenta.

Oko 533 milijuna dolara pomoći bit će utrošeno na hranu, kao i za financiranje hitnih medicinskih potrepština, programa za pitku vodu i ujedinjenja obitelji razdvojenih sukobima, priopćio je State Department.

Prvi govor o američko-afričkim odnosima u Trumpovom mandatu

Tillerson je nekoliko sati prije puta u Etiopiju, govoreći na sveučilištu George Mason u Virginiji, naglasio kako SAD vidi "svjetliju budućnost" za Afriku te želi pomoći da taj kontinent "izgradi kapacitet da se može brinuti za svoje ljude".

Bio je to prvi govor o američko-afričkim odnosima pod vladavinom predsjednika Donalda Trumpa, a Tillerson je pritom istaknuo kako SAD pruža humanitarnu pomoć kako bi "se borio protiv gladi i nesigurne prehrambene" situacije, no dodao je kako "ne postoje brza rješenja za te izazove".

Državni tajnik će posjetiti Čad, Džibuti, Etiopiju, Keniju i Nigeriju, a to putovanje se događa gotovo dva mjeseca nakon što je Trump naljutio neke afričke čelnike kad je navodno upitao zašto SAD prima toliko imigranata iz država "vukojebina", uključujući afričke zemlje.

Afrička unija tada je zatražila ispriku, a Trump, koji je odbacio tvrdnje da je izgovorio tako nešto, sastat će se čelnicima te organizacije u njezinom sjedištu u Addis Abebi.