Tikvica, poznato je, raste brzo, tako da nije uopće kasno posaditi je i u lipnju ili srpnju

Tikvice su tipično ljetno povrće. Osigurate li im mjesto na suncu i mnogo vode, nagradit će vas brojnim plodovima tijekom cijeloga ljeta.

Tikvice su toliko jednostavne za uzgoj da ih mogu uzgojiti čak i djeca. Dovoljno je utisnuti pokoju sjemenku u uzgojnu čašicu početkom travnja pa da već dva tjedna poslije u rukama držimo mladu presadnicu s nekoliko razvijenih listova. Tikvica, poznato je, raste brzo, tako da nije uopće kasno posaditi je i u lipnju ili srpnju.

Nije loša ideja saditi tikvice dva do tri puta u sezoni jer one se nakon obilnog stvaranja plodova obično iscrpe. To se najprije primjećuje na listovima koji dobivaju pepeljastu presvlaku (zbog gljivične bolesti pepelnice) ili im listovi žute i suše se. Da biste to spriječili, djelujete preventivno i listove prskajte 3-postotnom otopinom sode bikarbone. Krenete li za zaštitom na vrijeme i prskate li otprilike svakih 7 dana, vaše će tikvice ostati zdrave i neoštećene, a urod bogat.

Ako volite li tikvice, postupno uzgojite vlastite presadnice više puta u sezoni. Tikvice sadite u razmaku od oko 130 cm među redovima i 60–70 cm od biljke do biljke ovisno o bujnosti. Valja ih zalijevati svakih nekoliko dana. Iznimno su osjetljive na pepelnicu i plemenjaču. Tikvice traže dobro razrahljeno humusno tlo s mnogo hranjivih tvari.