Britanski list "The Times" tvrdi kako postoji mogućnost da se, kao rezultat sporazuma iz Rakke postignutog između terorističkih organizacija PYD/PKK i ISIL-a, militanti ISIL-a zapute prema Europi i počnu izvoditi napade, prenosi agencija Anadolija.

Kako navodi ovaj list, u okviru spomenutog dogovora, postignutog tijekom operacije u Rakki, na stotine terorista ISIL-a je napustilo sirijski grad, a neki su se zaputili prema granici sa Turskom gdje su i uhićeni.

Novinari "The Timesa" su uradili i intervjuu sa 26-godišnjim civilom Saddamom el Hamadijem koji je zajedno sa teroristima ISIL-a pokušao preći u Tursku gdje je priveden. U tekstu se dodaje kako su izjave ovog civila opravdale dotadašnje strahove da su se militanti ISIL-a zaputili prema Europi kako bi izvodili napade.

Podsjetimo, PYD/PKK koja ima podršku SAD-a, 17. listopada je zauzeo centar grada Rakke u Siriji koji je do tog momenta kontrolirao ISIL. ISIL je potom sa PYD/PKK-om postigao sporazum kako bi njihovi pripadnici mogli napustiti grad. PYD/PKK je u okviru sporazuma teroristima ISIL-a dozvolio da sigurno napuste grad.