Kosovski predsjednik Hashim Thaci tvrdi da Beograd naoružava Srbe na Kosovu kako bi se obranili od, kako kaže, navodnih napada Albanaca.

Thaci je u intervjuu za albanski servis Deutsche Welle rekao kako je Priština odlučna ne dozvoliti Beogradu da se na bilo koji način približi granici Republike Kosovo ili, kako je rekao, u suprotnom ne može jamčiti da neće doći do oružanih sukoba.

Kosovski predsjednik je ocijenio da su potporni zid uz rijeku Ibar u sjevernoj Mitrovici, uhićenje čelnika Saveza za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja u Francuskoj i vlak, koji je iz Beograda trebalo doći do Mitrovice, provokacije Beograda inspirirane "ruskim modelom".

"Kosovo je spremno odgovori na ovu provokaciju. Imamo informaciju da je u vlaku bilo oružja i pripadnika obučenih paravojnih jedinica koji su namjeravali ući na Kosovo i destabiliziraju ga", rekao je Thaci u opširnom intervjuu objavljenom dan nakon obnavljanja briselskog dijaloga Beograda i Prištine, prenosi Tanjug.

Thaci tvrdi da je u tome prepoznata namjera Srbije za podjelu Kosova, te zna, kako je rekao, da Srbija naoružava Srbe na sjeveru Kosova.

Upitan li ima dokaze s obzirom na to da je riječ o opasnoj temi koja bi mogla dovesti do sukoba, Thaci kratko odgovara: "Definitivno".

Srbija, tvrdi, koristi model koji je Moskva koristila u Ukrajini i šalje ljude na sjever Kosova koji naoružavaju Srbe pištoljima i drugim oružjem kako bi se, kako kaže, navodno zaštitili od napada Albanaca.

Uvjeren u to, Thaci je pozvao Srbe na Kosovu da ne postanu žrtve "nacionalističke politike Beograda".

Na opasku kako se ovih dana i od renomiranih kosovskih intelektualaca moglo čuti da predlažu podjelu Kosova, Thaci kaže da je Priština protiv toga, jer bi takav koncept, kaže, mogao proširiti na sve zemlje zapadnog Balkana.