Oko 50.000 domova u Južnoj Australiji dobit će besplatne solarne panele i baterije Tesle, najavila je savezna vlada Južne Australije.

Cilj im je spajanje tih domova u virtualnu, odnosno međusobno povezanu gigantsku solarnu elektranu. Ovaj potez je nastavak proboja solarne energije u Australiju, dijelom pripisan Elonu Musku, čija je golema litij-ionska baterija (nastala iz oklade) počela s radom početkom prosinca prošle godine.

Od početka rada te baterije južnoaustralska vlada traži nove načine, poglavito kroz obnovljive izvore energije, balansiranja energetske mreže i suzbijanja nestanka struje uslijed velikih nevremena. Novim planom, mreža solarnih panela povezanih s baterijama biti će davana besplatno kućanstvima. Cijeli će se projekt financirati prodajom viška generirane energije, posebice u slučajevima pada napona u glavnom energetskom sustavu, prenosi Telegram.hr.

Testna faza kreće kroz 1.100 kućanstava

“Moja vlada je već stvorila najveću svjetsku bateriju, a sada ćemo stvoriti najveću “virtualnu” elektranu”, izjavio je premijer savezne države Južne Australije, Jay Weatherill. “Koristit ćemo domove naših sugrađana kao način generiranja energije za južnoaustralsku energetsku mrežu, a očekujemo da će i kućanstva imati korist od nje, posebice kroz smanjene račune za struju”, nadodao je premijer.

Unutar testna faze, 1.100 kućanstava dobit će solarne panele snage 5 kW, spojene s Teslinim Powerwall 2 baterijama kapaciteta 13.5 kWh. Nakon testne faze, kroz sljedeće četiri godine, sustav će se proširiti na dodatnih 24.000 kućanstava, prije nego što se sustav krene širiti dalje. Vlada također traži novog strateškog partnera, odnosno trgovca energentima koji će ugrađivati baterije i solarne panele, kako bi povećali konkurentnost unutar energetskog tržišta.

Australiji vjerojatno predstoji energetska kriza

Južnoaustralska vlada je za projekt odvojila 2 milijuna australskih dolara, ali također uzela pozajmicu od fonda za obnovljive tehnologije poreznih obveznika u visini od 30 milijuna. U izjavi za AFP, predstavnici Tesle su otkrili kako će sustav proizvoditi 250 mW solarne energije, a ukupni pohrambeni kapacitet će biti oko 650 mWh. Prema podacima iz 2016. godine, Australija dobiva oko 60 posto svoje energetike od ugljena, a samo 14 posto iz obnovljivih izvora energije.

“U ključnim momentima, virtualna solarna elektrana će proizvoditi jednaku količinu energije kao velika plinska turbina ili elektrana na ugljen”, pojasnili su za AFP.