Hvatska je i službeno dobila dopuštenje da počne proizvoditi eurokovanice.

U Brdu kod Kranja u Sloveniji potpisan je Memorandum o razumijevanju između Hrvatske, Europske komisije i država članica eurozone.

Točnije, između guvernera HNB-a Borisa Vujčića, izvršnog potpredsjednika Komisije Valdisa Dombrovskisa, europskog povjerenika Paola Gentilonija i predsjednika Euroskupine Paschala Donohoea, prenosi Večernji.hr.

Korak ka euru

"Potpisivanje Memoranduma važan je simbolični, ali i praktični korak na hrvatskom putu prema uvođenju eura. Pozdravljam odlučnost Hrvatske da se pridruži europodručju jer joj je ondje i mjesto. Komisija će nastaviti podupirati Hrvatsku u njezinim pripremama i naporima da ispuni konvergencijske kriterije", izjavio je Paolo Gentiloni.

Memorandumom o razumijevanju pravno se pokrivaju svi elementi izrade posebnih "hrvatskih" kovanica eura i eurocenti.

Naime, svaka zemlja članica eurozone ima mogućnost stavljanja nekog nacionalnog motiva na jednu stranu eurokovanica.

Nakon provedene javne rasprave, hrvatska Vlada još je krajem srpnja objavila da će šahovnica biti podloga na svima, a da će na kovanici od dva eura stajati karta Hrvatske, na kovanici od jednog eura životinja kuna, Nikola Tesla na kovanicama od 50, 20 i 10 centi te glagoljica na kovanicama od 5, 2 i 1 centa.

Probni otkovi

Hrvatska sada može preuzeti potrebnu tehničku dokumentaciju za kovanje probnih otkova.

Ti će se probni otkovi koristiti za provjeru tehničke prikladnosti budućih eurokovanica za prodajne automate i strojeve za obradu kovanica. Hrvatskoj će se prenijeti i potrebna autorska prava i kovni alati.

"Raduje me potpisivanje ovog Memoranduma jer to je još jedan važan korak na putu prema pristupanju eurozoni. Komisija nastavlja podupirati Hrvatsku u njezinim naporima da se pridruži europodručju, što će joj zasigurno donijeti znatne prednosti. Međutim, prije uvođenja jedinstvene europske valute Hrvatska mora ispuniti sve kriterije iz Maastrichta i ostvariti daljnji napredak u tehničkim pripremama", poručio je potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis.