Aktualni svjetski prvak u cestovnoj vožnji, Francuz Julian Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep) pobjednik je prve etape ovogodišnjeg izdanja najveće svjetske biciklističke utrke "Tour de Francea" vožene od Bresta do Landerneauea u Bretanji u dužini od 197.8 kilometara.

Alaphilippe je napao glavnu skupinu 2.3 kilometra prije cilja, odnosno sredinom posljednjeg uspona dana, vrlo brzo u potjeru za njim krenuli su Slovenci Tadej Pogačar (UAE Emirates) i Primož Roglič (Jumbo-Visma), dvojac koji je prošle godine osvojio prvo i drugo mjesto na "Touru", no niti u jednom trenuitku se nisu mogli približiti na manje od 50 metara do odličnog Francuza.

Na kraju je Alaphilippe ciljem prošao s osam sekundi prednosti u odnosu na glavnu skupinu koju su preko ciljne linije predvodili drugoplasirani Australac Michael Matthews (BikeExchange) i treći Roglič.

Inače, sam početak ovogodišnjeg "Toura" obilježila su dva masovna pada, prvi se dogodio pogreškom jedne gledateljice uz cestu 50-ak kilometara prije cilja, ona je podignula kartonski transparent previše prema cesti upravo u trenutku prolaska pelotona i oborila Nijemca Tonyja Martina te prouzročila pad još 50-ak vozača, a drugi 7.5 kilometara prije cilja kada je jedan od biciklista izgubio kontrolu i pao na tlo povukavši za sobom gotovo dvije trećine pelotona.

Među onima koji su najteže stradali u tom drugom padu bio je i četverostruki pobjednik "Toura" Britanac Chris Froome (Israel Start-Up Nation) koji je stoga na cilj stigao kao tek 171. sa 14:37 minuta zaostatka za pobjednikom.