Nova trasa autoceste kod Mostara protiv koje je glas podiglo više od 3000 mještana, neće lako proći ovim područjem, barem ne u narednih nekoliko godina, navodi 'Dnevni list'.

Mještani su posebno ogorčeni time što ih federalna vlast pokušava prevariti informirajući javnost netočno, o tome kako će im izaću ususret, a u isto vrijeme rade na izgradnji planova za trasu koja prolazi preko naselja i obradivih površina.

Iako su mediji objavili informaciju kako će se graditi tunel ispod cijele sporne trase čime će mještani biti zadovoljni, direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić kaže kako takav plan ne postoji, te kako je tunel planiran tek ispod jednog naselja, o čemu se i ranije govorilo.

Ostatak ceste ide kuda je i zacrtan, odnosno u neposrednoj blizni Zračne luke Mostar. Trasa autoceste prolazi područjem između Zračne luke i magistralne ceste M-17, mostovima prelazi Bunu i Bunicu i uspinje se prema Hodbini i lokalitetu Kvanj kroz koji prolazi istoimenim tunelom.

Ova poddionica se završava neposredno prije odmorišta Rotimski potok kojim počinje sljedeća poddionica Buna-Počitelj.

"Ne prave se nikakvi novi planovi. Vlada FBiH je predložila amandman na prostorni plan FBiH i povukla je liniju kuda treba ići trasa na jugu i mi samo radimo prezentaciju tehničkog rješenja kako bi to trebalo izgledati", rekao je Terzić za 'Dnevni list'.

Uzimajući u obzir peticije i velike rezerve lokalnog stanovništva prema tome kuda ide trasa, mi imamo prezentaciju u kojoj se navodi kako to rješavamo tunelom i to sve zaobilazimo", kaže Terzić i naglašava kako bi taj tunel išao ispod jednog naselja.

Mještani upozoravaju izabrane dužnosnike iz Mostara koji sjede u institucijama Federacije, posebno u Parlamentu kako je u idućem tjednu na sjednici Doma naroda planirana rasprava i eventualno usvajanje Amandmana na prostorni plan FBiH koji sadrži i spornu rutu.

Stanovnici naselja pozivaju hercegovačke zastupnike iz svih stranaka da ne prihvate spornu trasu jer će time ugroziti egzistenciju građana koji su ih birali. Državni ministar prometa i veza Ismir Jusko rekao je kako je ministarstvo upoznato s problemom, ali da je izgradnja dionice u nadležnosti Autocesta FBiH.

I međunarodne financijske institucije koje financiraju izradnju autoceste kroz FBiH poručile su kako će ozbiljno uzeti u obzir stavove lokalnog stanovništva, te kako je npr. u EBRD praksa, da ukoliko oni financiraju projekt, pažljivo motre okolišne i socijalne učinke projekta.