Uhićenje simpatizera tzv. Islamske države u Sarajevu s velikom pozornošću popratili su mediji iz Europe i SAD-a. O policijskoj akciji izvijestile su američke TV mreže poput ABC-ja i CNN-a. Vijest je prenijela i agencija Reuters AP, ugledni britanski, njemački, francuski listovi..., koji u svojim komentarima ističu kako su policijske agencije u BiH shvatile opasnost koja im prijeti od mogućeg terorizma.

Izraelski dnevnik "Jerusalem Post" ističe kako se 50 pripadnika vojske ISIL-a vratilo u BiH s ratišta u Siriji i Iraku, a 30-ak ih se nalazi u pritvoru ili pod policijskim nadzorom. Listovi spominju kako se u BiH mladi zbog teške socijalne situacije novače preko radikalnih islamističkih pokreta, internetskih portala, društvenih mreža, kojima sigurnosne i obavještajne agencije, unatoč naporima, ne mogu stati na kraj u širenju mržnje i radikalnog islamizma.

Spomenimo kako su bh. vlasti i prije terorističkog napada u Parizu u svojim obavještajno-sigurnosnim izvješćima konstatirale kako prostoru BiH, institucijama, građanima..., prijeti opasnost od terorizma i terorističkih napada. "Rizik od terorističkih napada ne može biti potpuno isključen. Moramo se suočiti s činjenicom da će se teroristički napadi vrlo vjerojatno i dalje događati bez obzira na sve mjere koje poduzimamo ili kanimo poduzeti.

Odgovor na te napade i otklanjanje njihovih posljedica treba graditi u sklopu postojećih sustava", piše, između ostalog, u dokumentu pod nazivom "Strategija BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma od 2015. do 2020." na koji se ovih dana pozivaju sve sigurnosno-obavještajne službe u državi. (vecernji.ba)