Šest policajaca je ubijeno, a 12 ranjeno danas u seriji terorističkih napada u ruskoj pokrajini Dagestanu, objavile su ruske novinske agencije navodeći lokalno ministarstvo unutarnjih poslova.

Naoružani napadači otvorili su vatru na dvije sinagoge i dvije pravoslavne crkve u Derbentu i Mahačkali te policijsku kontrolnu točku u Mahačkali. Po svemu sudeći, radi se o islamističkom terorističkom napadu. Ministarstvo je reklo da su dvojica napadača ubijena.

Ubijeno šest policajaca, svećenik i čuvar crkve

Ubijeno je šest policajca, jedan svećenik i jedan čuvar crkve. Dvojica među napadačima koji stoje iza nekoliko napada su ubijena, objavilo je rusko ministarstvo unutarnjih poslova. Svećeniku su napadači prerezali grkljan, potvrdile su dagestanske vlasti.

Agencije javljaju da je u Mahačkali, upravnom središtu Dagestana, došlo do uličnih borbi. Dagestan je ruska pokrajina pretežito naseljena muslimanima na Kaspijskom jezeru.
 


U isto vrijeme napadnute dvije sinagoge?

Po svemu sudeći, izgleda da su u Derbentu i Mahačkali napadnute dvije sinagoge. Tako barem tvrdi izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova, koje je poslalo priopćenje o "kombiniranom napadu" na dvije sinagoge u ta dva dagestanska grada.

“Sinagoga u Derbentu je zapaljena i izgorjela je do temelja. Ubijeni su lokalni stražari. Sinagoga u Mahačkali napadnuta je vatrenim oružjem, nema više detalja", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

"Koliko je poznato, u sinagogama u vrijeme napada nije bilo vjernika te, prema našim saznanjima, nema žrtava iz židovske zajednice", navodi se u priopćenju.
 


Identitet napadača i dalje nepoznat

Iako su ruske vlasti prije nekoliko sati objavile da su dva napadača eliminirana, njihov identitet još uvijek nije poznat.

BBC podsjeća kako je Dagestan i ranije bio poprište islamističkih terorističkih napada.

"Svećeniku prerezali grkljan"

“Prema informacijama koje sam dobio, otac Nikolaj je ubijen u crkvi u Derbentu. Prerezali su mu grkljan. Imao je 66 godina i bio je jako bolestan”, rekao je dagestanski dužnosnik Šamil Kadulaev.

Također je rekao da je ubijen i čuvar crkve, koji je bio naoružan samo pištoljem. Drugi svećenici su se zaključali u crkvu i pričekali pomoć, rekao je Kadulaev.