Somalske sigurnosne snage danas su preuzele kontrolu nad hotelom koji je prethodno napala islamistička skupina Al Šabab, ubivši pritom najmanje 13 osoba, u lučkom gradu Kismaju na jugu zemlje, rekao je policijski službenik.

"Operacija je gotova", rekao je zapovjednik policije Muhamed Abdi preko telefona Reutersu.

"Za sada znamo da je poginulo 13 osoba. Mnogi su spašeni. Četiri su napadača ubijena", dodao je.

Članovi skupine povezane s Al Kaidom ušli su u hotel nakon što su ga jučer napali auto-bombom.

Napad je izvršen u vrijeme dok se u hotelu održavao sastanak lokalnih plemenskih starješina i zastupnika koji se razgovarali o pripremama za lokalne izbore.

Jedna od očevidaca rekao je da je u napadu ubijeno 14 ljudi.

"Operacija je završena jutros u 7 sati. Znamo da je poginulo najmanje 14 ljudi, među kojima novinari i kandidati (za lokalne izbore)", rekao je za Reuters lokalni starješina Ahmed Abdule dodavši da će broj mrtvih sigurno rasti.

Poginula i dva novinara

Novinarska udruga potvrdila je u petak da su među poginulima dva novinara: somalsko-kanadska novinarka Hodan Naleyah, osnivačica Integration TV-a, i Mohamed Sahal Omar, reporter SBC TV u Kismajuu.

Islamističku skupinu Al Šabab vladine su snage potisnule iz somalskog glavnoga grada Mogadišua 2011. godine, a od 2012. i iz Kismajua. No pripadnici te skupine i dalje su sigurnosna prijetnja jer još uvijek napadaju u Somaliji i u dijelovima susjedne Kenije, čija vojska sudjeluje u mirovnoj operaciji Afričke unije u Somaliji s ciljem potpore njezinoj vladi.