Ruski mediji objavili su kako je prvi osumnjičenik u slučaju pada aviona je Prigožinov osobni pilot Artem Stepanov, osnivač MNT Aero, tvrtke u čijem je vlasništvu srušeni zrakoplov.

Izvori sugeriraju da je Stepanov imao pristup letjelici te da je prije nesreće pobjegao na Kamčatku. Ruske ga vlasti navodno nisu uspjele locirati.

Bomba u avionu

Prema jednoj od brojnih teorija koje cirkuliraju, bomba u avionu bila je postavljena u sanduku s vinima.

''To je neka vrsta ironije za Putinovog bivšeg ugostitelja'', komentirao je za Sky News bivši britanski obavještajac Christopher Steele.

S druge strane se pokreće priča o odgovornosti za smrt vođe Wagnera.

Tako analitičar obrambene industrije i bivši britanski časnik, Nicholas Drummond, kaže kako bi Vladimir Putin mogao postaviti okvir za vlastiti pad ukoliko je umiješan u navodnu smrt Jevgenija Prigožina.

''Pribjegavanjem bratoubojstvu kako bi zadržao vlast, Putin sije sjeme vlastitog pada, potičući kolaps Rusije, potencijalno dovodeći do građanskog rata, a možda čak i do fragmentacije Rusije'', smatra Drummond.

Ukrajina pere ruke

Ruski predsjednik Vladimir Putin držao je putem videa govor na summitu BRICS-a koji se održava u Johannesburgu. U prvom obraćanju nakon pada aviona, Putin se nije dotaknuo smrti šefa Wagnera Jevgenija Prigožina. S druge strane, Ukrajina tvrdi da nema ništa s tim.

''Ukrajina nije upletena u smrt Jevgenija Prigožina, zapovjednika ruske plaćenićke skupine Wagner'', izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, prenosi u četvrtak novinska agencija Interfax.

Pristaše Jevgenija Prigožina ostavljaju cvijeće i svijeće pred nekadašnjim središtem Wagnera u Sankt Petersburgu.
 


Već jednom poginuo

Društvenim mrežama širi se video navodnog Wagnerovog borca koji plače. Dopisnik Kyiv Posta, Jason Jay Smart, podijelio je snimku, sugerirajući da je, ako je umiješan u pad aviona, Vladimir Putin stvorio mučenika za okorjele ruske nacionaliste.

Ranije se društvenim mrežama proširila se snimka na kojoj tri maskirane osobe najavljuju osvetu.

''Mnogo je rasprava o tome što će Wagner učiniti u ovoj situaciji. Reći ćemo jedno – krećemo. Očekujte nas!'', objavljeno je u priopćenju jednog kanala povezanog s Wagnerom.

Mediji pak podsjećaju da je Prigožin još 2019. godine bio proglašen mrtvim nakon pada zrakoplova ali da se on nekoliko dana nakon te vijesti pojavio pred televizijskim kamerama.