Australiju do kraja stoljeća očekuje rast prosječne temperature više od 5 stupnjeva Celzijevih, što je snažnije zagrijavanje nego u ostalim dijelovima svijeta.

U najopsežnijoj analizi klimatskih promjena uopće, Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) opisala je najgori mogući scenarih prema kojemu bi prosječna temperatura u Australiji 2090. godine bila za 5,1 Celzijev stupanj viša od današnje, ukoliko se ne poduzmu koraci u ograničavanju emisije stakleničkih plinova.

Velika je vjerojatnost da će vrućine biti češće i veće, izjavio je vodeći stručnjak CSIRO-a Kevin Hennesy. Vrlo je velika i vjerojatnost da će se podići razina mora, da će oceani postati kiseliji, a sniježni pokrov tanji, dodao je.

Katastrofično upozorenje državnog CSIRO-a u neskladu je sa službenim izjavama australskog premijera Tony Abbotta, koji je 2009. ustvrdio da su znanstvene procjene klimatskih promjena koještarije. Abbott je prošle godine ukinuo porez na emisiju ugljičnog dioksida i raspustio neovisno povjerenstvo za klimu, rekavši kako posljednje suše, koje su nanijele velike štete uzgajivačima goveda, nisu nikakva novost za Australiju.

HRT