Lideri SBB-a Fahrudin Radončić i SDA Bakir Izetbegovia predvodili su stranačka izaslanstva na jučerašnjem međustranačkom sastanku u Sarajevu..

U izaslanstvu SDA došli su i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, federalni premijer Fadil Novalić, državni zastupnik Šefik Džaferović, te generalni tajnik SDA Amir Zukić.

Lider SBB-a rekao je nakon sastanka kako su izaslanstva na sastanku koji je trajao dva i pol sata raspravila najvažnija pitanja u BiH.

- Od toga kako smo se složili da je referendum u RS teška antidejtonska aktivnost i vrlo velika i nepotrebna politička avantura do razgovara o onome što najviše građane zanima, a to je razvoj infrastrukture, zapošljavanja, smanjenja broja nezaposlenih, te kako da naše vlade na svim razinama rade što uspješnije – kazao je Radončić.

Na upit novinara jesu li usuglašeni svi stavovi u svezi sa sutrašnjim sastankom s liderom HDZ-a Draganom Čovićem, Radončić je odgovorio:

- Bit ću vrlo iskren, danas su SDA i SBB razgovarali o međusobnim odnosima, bržoj provedbi vlasti, a nismo imali taj pristup  zajednički se pripremati za razgovor s gospodinom Čovićem. Mislim kako je to najprigodniji način da sutra iznesemo sve što imamo, bez prethodnih razgovora dvojice bez trećeg.

Novinari su upitali Izetbegovića kako komentira činjenicu kako sutra neće biti održana sjednica Upravnog odbora PIC-a, te što će biti dalji potezi budući iz NSRS-a nema odgovora na jegovo pismo koje je upitao u vezi s referendumom u RS

- Ja ću dalje ići sa zahtjevom Ustavnom sudu. Tom zahtjevu će se, mislim, pridružiti još dobar dio onih koji su ovlašteni žaliti se Ustavnom sudu. A u vezi s odgađanjem sjednice PIC-a. Ne znam koji su razlozi. Moguće je kako su razlozi i ti što mnogo onih koj bi trebali sutra prisustvovati su još uvijek na odmorima, a nisu u BiH – rekao je Izetbegović.

On je rekao kako razlozi mogu biti i dublji, ali on ne želi o tome nagađati.

- Kao što reče gospodin Radončić mi smo danas prošli kroz set pitanja o međusobnim odnosima odnosno kako ubrzati neke pozitivne procese, reforme, donošenje zakona. Jako smo se posvetili izgradnji infrastrukture. Uradili smo set od 111 projekata bitnih za FBiH, a sada idemo u dubinu: kako ubrzati realizaciju tih projekata. Kako vidjeti da se diljem BiH sljedeće godine gradi – rekao je predsjednik SDA.

Izetbegović je izdvojio projekte koji se tiču izgradnje autoceste.

- To je sljedećih preko 100 kilometara odnosno preko tri milijardi KM. Kako zatvoriti financijsku konstrukciju. Kako ubrzati izradu projekata i ukloniti sve prepreke koje stoje na putu. Također, razgovarali smo o izgradnji brzih cesta, što je, po meni, bitnije – kazao je Izetbegović.

Naveo je primjer dionice Lašva – Travnik.

- Ta cesta je trostruko frekventnija od autoceste i trostruko jeftinija. Prema tome ona je devetostruko za nas bitnija u ovom času. Moramo naći sredstva da te komade ceste gdje imamo čepove što prije sklanjamo. Mislim kako je to trebalo i ranije uraditi. Imaju objektivni razlozi zašto to nije urađeno, a imaju i subjektivni. Evo danas smo sjeli kako bi otklonili te probleme i zaista krenuli u masovnu izgradnju. Tu su i termoblokovi u Tuzli i u Banovićima, elektrane i tako dalje – rekao je Izetbegović.

Dodao je da postoji pokazan interes građevinskih tvrtki koje mogu povući sredstva Exim banke, navodeći kako se radi o kineskim sredstvima.

- Mi ćemo kroz natječaje, kroz pozive prema potencijalnim investitorima tražiti ono što je za nas najjeftinije i najbrže – istakao je on.

Na upit o povećanju akciza radi gradnje autocesta, Izetbegović je rekao “upravo smo danas gledali gdje su razlozi, gdje je zapelo”.

Dnevnik.ba