Axalta, proizvođač boja za automobilsku industriju, svake godine objavljuje svoju statistiku o bojama korištenima u proizvodnji vozila diljem svijeta.

Prema njima, a svakako i prema svakodnevnom iskustvu iz stvarnog svijeta, jasno je da su automobili sve manje šarenih i zanimljivih boja, a sve češće dolaze u neutralnim tonovima.

Ovogodišnje Axaltino izvješće, već 68. u nizu, pokazuje kako je bijela boja neprikosnoveni vladar – u svijetu je čak 38% proizvedenih automobila ove godine bilo upravo bijelo, javlja AutoNet.

Ovo je već deseta godina u nizu da je bijela na vrhu ljestvice najkorištenije boje za nova vozila. Nakon bijele, slijedi njezina potpuna suprotnost, crna boja, koja je bila aplicirana na 19% vozila.

Da kupci u svijetu preferiraju monotone i neutralne nijanse, potvrđuju i sljedeća dva mjesta. Na trećem se nalazi siva boja s 15%-tnom zastupljenosti, dok je četvrta još dosadnija siva, kojom je ove godine bilo obojano 9% svih automobila proizvedenih u svijetu.

To znači da su ljudi u 81% slučajeva ove godine kupovali monokromatske automobile, u nijansama od crne do bijele, s dodatkom srebrne kao nešto blještavije varijante sive boje.

Tek je svaki peti automobil u prosjeku izišao iz ovog okvira. Iz palete boja najčešće se odabiru plava (7%) i crvena (5%), a potom slijede bež i smeđa, žuta, zelena i narančasta.

Ono što donekle daje nadu da automobili u budućnosti neće biti svi potpuno dosadnih boja jest Axaltin zaključak da trendovi u bojama vozila prate trendove povezane s modom, uređenjem doma i drugim proizvodima.

Tako je primjetan porast popularnosti zeleno-plavih i zeleno-žutih kombinacija. U sive nijanse sve se češće dodaju akcenti u vidu raznobojnih “šljokica” i metalik efekata.