Sa samo 22 godine, nakon što je završila turistički fakultet i dobila posao u struci, Nikolina je zbog korone morala napustiti posao u Šibeniku i vratiti se u Mušaluk kraj Gospića. Uz potporu cijele obitelji pokrenula je proizvodnju granula i energetskih pločica. Sama se probila na zahtjevno tržište i uspjela.

Nitko u obitelji nije znao što to Nikolina želi proizvoditi. Sada joj svi pomažu. Ali i mijenjaju svoje navike.

-Nisam ni ja, ni moji, nitko nije očekivao, svi smo uvijek jeli kobasice i sira i jaja, ali sad smo malo promijenili i neka smo, ovo je još bolje, kaže Kristina Perša.

Nikolina je završila fakultet, dobila radno mjesto u struci, a onda je došla korona. Vratila se kući i pokrenula svoj posao. Ovisno o danu i količini naručene robe, radi i po 15 sati dnevno.

-Imamo granule, energetske pločice, pločke, med s obiteljskog gospodarstva, novi proizvod je kremasti med s dodatcima cimeta, čokolade i kurkume, nabraja mlada poduzetnica Nikolina Perša.

Više od devedeset posto sastojaka je iz srca Like - med koji sami proizvode, orašasti plodovi, a zobene su pahuljice iz Varaždina.

-Svi su proizvodi na bazi meda, bagremovog, cvjetnog ili livade, to je ono što kupci zapravo osjete. Kada probaju proizvod, osjete da je to domaće, nema aditiva, vidi se svaki sastojak, kaže Nikolina.

Na sve se pazi. Težina vrećice je 500 grama, ali ubaci se više uvijek, kaže Kristina.

Samo tržište zasićeno je uvoznim granulama, energetskim pločicama punim konzervansa upitne kvalitete pa je ovakav jedan hrvatski proizvod osvježenje na našem tržištu.

-Po cijeloj Hrvatskoj, možda najviše Kvarner, Rijeka i Dalmacija iako u Zagrebu, Slavoniji, svugdje šaljem pakete, kaže Nikolina.

Sve je veća potražnja i u Lici. Svi posjetitelji Pećinskoga parka Grabovača od danas mogu kupiti ove zdrave hranjive ličke proizvode.

-Radi se o domaćim proizvodima, ručno rađenima, znači definitivno kvaliteta je neupitna, smatra Jelena Milković, ravnateljica PP Grabovača.

S tek 22 godine za kraj mladima poručuje:

-Prvo samo treba raditi, treba imati dobru ideju, treba se znati probiti na tržište, imati kvalitetan proizvod i to je zapravo budućnost.