Bespilotna letjelica koja je kasno u četvrtak pala u Zagrebu greškom je skrenula s odredišta koje je trebalo biti Krim, objavila je ruska novinska agencija Tass.

Pozivajući se na ruski vojni izvor, ista takva bespilotna letjelica tipa Tu-141 Striž sovjetskog dizajna iz Ukrajine pala je u blizini grada Krasnoperekopska na sjeveru Krima, anektiranog teritorija koji svojata Rusija.

"Prvi je dron pao u blizini grada Krasnoperekopska, a drugi u Zagrebu, leteći više od 700 kilometara", kazao je izvor ruskoj agenciji.

"To je u suštini mali mlazni zrakoplov sposoban nositi prilično ozbiljno eksplozivno opterećenje, do jedne tone", tvrdi izvor.

Izvor tvrdi da su oba drona imala probne letove prema Krimu, što objašnjava njegovu izvidničku namjenu, ali je "jedan od njih skrenuo s kursa i odletio u glavni grad Hrvatske".

Drugi su pronašli nedaleko od crnomorske obale i objavili fotografiju olupine.

Ukrajinci tvrde da srušena letjelica nije njihova

"Letjelica koja se srušila u glavnom gradu Hrvatske ne pripada Ukrajini", rekao je u petak savjetnik ministra obrane Markijan Lubviskij, prenijela je novinska agencija Interfax-Ukraine.

"Ova bespilotna letjelica nije imala ukrajinske oznake, već crvene zvijezde na sebi. Ovo nije ukrajinska letjelica", rekao je Lubkivskij, bivši ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj od 2006. do 2009. godine, na nacionalnom teletonu u petak.

Lubviskij je rekao da se u centru Zagreba u četvrtak navečer srušila bespilotna letjelica te da hrvatske specijalne službe istražuju ovaj incident u suradnji s ukrajinskim ministarstvom obrane, glavnim stožerom ukrajinskih oružanih snaga i ministarstvom vanjskih poslova.

"Obratili smo se našim hrvatskim partnerima sa zahtjevom da brzo i učinkovito istraže ovaj incident kako bismo shvatili o kakvoj se bespilotnoj letjelici radi, tko je proizvođač i zašto se pojavio u Zagrebu", rekao je Lubkivskij.

Letjelica je u Hrvatsku ušla u 22.57 sati, došla je iz Mađarske, zadržala se sedam minuta i kretala brzinom od 700 kilometara na sat.

Mađarsko ministarstvo obrane priopćilo je u petak da je mađarska protuzračna obrana detektirala je i pratila letjelicu koja je prošla njezin zračni prostor u četvrtak navečer prije nego što se srušila u Zagrebu, priopćilo je u petak mađarsko ministarstvo obrane i dodalo da objekt identificiran kao dron TU-141 koji je nedavno korišten kao meta za obuku.

TU-141 bespilotni je izviđački dron iz sovjetskog doba.