Katolički svećenik afričkih korijena Oliver Ndjimbi-Tschiende povukao se s mjesta svećenika crkvene zajednice Zorneding u Bavarskoj nakon mnogobrojnih prijetnji smrću, priopćila je u ponedjeljak nadbiskupija Muenchen-Freising.

"Mi žalimo jako zbog ove odluke, ali ga u potpunosti podržavamo", rekao je glasnogovornik nadbiskupije Muenchen-Freising Bernhard Keller potvrđujući napise nekih medija o povlačenju Olivera Ndjimbi-Tschiendea s mjesta svećenika zajednice Zorneding u Gornjoj Bavarskoj, piše Hina.

Ndjimbi-Tschiende se, prema vlastitim navodima, odlučio na povlačenje zbog "neizdrživa stanja" u kojem je u posljednje vrijeme primao brojne uvrede pa čak i prijetnje smrću.

U pismima svećeniku, rodom iz Konga, poručuje se da će biti "poslan u Auschwitz" te kako ga "čeka kraj nakon večernje mise".

Još u rujnu prošle godine Ndjimbi-Tschiende je u razgovoru za Sueddeutsche Zeitung izjavio kako u svojoj bavarskoj crkvenoj zajednici "ne nailazi na odbojno stajalište".

Kritizirao protuizbjegličku politiku

Pritisak na Ndjimbi-Tschiendea je eskalirao nakon što je on otvoreno kritizirao protuizbjegličku politiku lokalne Kršćansko-socijalne unije (CSU).

Predsjednica općine Zorneding Sylvia Bohrer (CSU) u listopadu je, u lokalnom glasilu CSU-a, dala intervju u kojem je žestoko kritizirala dolazak izbjeglica u Njemačku, što je opisala kao "invaziju". Ona je isto tako kritizirala činjenicu da se danas, kako je rekla, u "lijevim medijima dezerteri iz Eritreje poistovjećuju s njemačkim prognanicima nakon Drugog svjetskog rata".

Nakon toga je reagirao Ndjimbi-Tschiende kritizirajući ova stajališta te je od lokalnog CSU-a zatražio da s naslovnice svog glasila ukloni fotografiju tornjeva crkve Sv. Martin u kojoj on djeluje kao svećenik.

Zamjenik Sylvie Bohrer, također CSU-ov političar Johann Haindl, nakon toga je u jednom intervjuu tamnoputog svećenika nazvao "nigerom".

Nakon otvorene kritike, oba CSU političara su odstupila sa svojih položaja, iako je Bohrer još uvijek članica u općinskom vijeću.

Lokalni mediji izvješćuju o tomu kako su članovi crkvene zajednice reagirali "sa šokom" na vijest o odlasku svećenika Ndjimbi-Tschiendea.

CSU na saveznoj razni djeluje u stranačkoj uniji s Kršćansko-demokratskom unijom (CDU) Angele Merkel i posljednjih mjeseci se iskazao žestokom kritikom politike njemačke kancelarke prema izbjeglicama.