U POTRESU jačine 4 stupnja po Richteru do kojeg je došlo kasni sinoć na Ischiji, turističkom, otoku u vodama ispred Napulja, na jugu Italije, poginule su najmanje dvije osobe dok su spasioci pokušavali izvući dvoje žive djece iz ruševina.

Starija žena poginula je u Casamiccioli, na sjeveru otoka, od krhotina palih s crkve, po civilnoj zaštiti, dok je tijelo druge žene uočeno među ostacima srušene kuće.

Vatrogasci spasili 7-mjesečnu bebu iz ruševina

Oko 2 sata u noći vatrogasci su spasili 7-mjesečnu bebu, uplakanu ali živu, nakon više sati napora.

Spasioci su nastavili kopati kako bi pronašli njezino dvoje braće s kojima su uspjeli uspostaviti kontakt, po napuljskoj prefekturi.

Po medijima, dvoje djece od četiri i sedam godina sklonilo se pod krevet a stariji je u telefonskom kontaktu sa spasiocima.

Oko deset sati su vatrogasci objavili kako su izvukli i starijeg dječaka te kako su u kontaktu s mlađim na čijem izvlačenju nastavljaju raditi. Poziv upomoć uputila je trudna majka, dok je otac spašen oko 2.30 sati.
 

Najveća šteta na sjevernoj obali otoka

Najviše je štete u dva mala mjesta na sjevernoj obali otoka - Casamiccioli i susjednom Laccu Amenu. Brojne kuće su se urušile dok se na puno zgrada vide prijeteće pukotine a srušila se i crkva u Casamiccioli.  Stanovnici i turisti istrčali su na uske ulice iz svojih domova i hotela i mnogi su turisti odlučili napustiti otok.

Ozlijeđeno je oko 40 osoba, većinom lakše, prema bolničkim izvorima. Najviše štete bilo je na povišenim dijelovima otoka dok se čini da nije bilo većih šteta uz samu obalu.

Zemlja se zatresla u 20.57 sati s epicentrom na nekoliko kilometara dubine sjeverozapadno od otoka. Po Nacionalnom geofizičkom institutu jačina potresa procijenjena je prvo na 3,6 a tijekom večeri na 4,0. Glavni potres popratilo je najmanje petnaest manjih potresa.