Talijanska policija danas je objavila da je pronašla veliko skladište oružja tijekom racije usmjerene protiv neonacista, a među oružjem je našla i raketu zrak-zrak.

Pripadnici posebnih policijskih snaga proveli su pretrese na području sjeverne Italije, nakon istrage o suradnji nekoliko talijanskih državljana s proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini, stoji u policijskom izvješću.

Uhićena su trojica muškaraca od kojih je jedan djelatnik carinskih službi koji se ranije na listi stranke krajnje desnice kandidirao za mjesto u parlamentu.

Pokušali prodati raketu putem WhatsAppa

Tijekom pretresa policija je otkrila Matra raketu zrak-zrak francuske proizvodnje, za koju se čini da je nekada pripadala katarskim oružanim snagama.

Daljnje provjere pokazale su da je oružje bilo ispravno, no da u njemu nije bilo eksplozivnog punjenja.

Policija je rekla da su osumnjičeni pokušali prodati raketu putem WhatsAppa.

Od ostalog oružja otkriveno je 26 pištolja, 20 bajuneta, 306 komada dijelova pištolja te više od 800 metaka različitih kalibara.

Oružje je uglavnom bilo porijeklom iz Austrije, Njemačke i SAD-a.

Talijani koji su se borili u Ukrajini

Policija je zaplijenila i kolekciju nacističkih memorabilija.

"Policijska istraga uslijedila je zbog aktivnosti nekoliko talijanskih državljana koji se povezuju s ekstremizmom te koji su sudjelovali u oružanom sukobu u ukrajinskoj regiji Donbas", rekla je policija.

Više od deset tisuća ljudi poginulo je od 2014. boreći se u sukobu između proruskih separatista i ukrajinskih snaga u istočnoj Ukrajini.