Italija će podnijeti zahtjev za UNESCO-ov status za espresso kavu, tvrdeći da je to "puno više od jednostavnog pića", piše Guardian.

Slijedi umjetnost napuljskog proizvođača pizze koja je dodana na popis svjetske nematerijalne baštine UN-ove agencije 2017. dok Italija želi osigurati svjetski status za još jedan od svojih uspješnih simbola.

"To je autentičan ritual i izraz naše društvenosti koji nas razlikuje diljem svijeta", rekao je Gian Marco Centinaio, podtajnik poljoprivrede, potvrđujući da je prijava predana.

Espresso je brzo postao sastavni dio nacionalnog identiteta nakon što je nastao u Torinu krajem 19. stoljeća. Ispijanje espressa stvara povod za susret, raspravu o politici i nogometu, prigovaranje, mir ili plaćanje duga ili jednostavno izgovor za razgovor o tome i onom.

Prema Talijanskom institutu za espresso, osnovanom 1998. s posebnim ciljem očuvanja i promoviranja originalnog espressa, tržište vrijedi više od 4 milijarde eura (3,3 milijarde funti) godišnje, a više od 90% Talijana pije po šalicu dnevno, a obično se poslužuje u porculanskoj šalici.

Strogi propisi instituta za savršen espresso uključuju korištenje certificirane mješavine kave, certificirane opreme, pa čak i licenciranog osoblja.

Navodi da krema, svjetlija pjena koja se nalazi na vrhu tamnog kava s kofeinom, "mora biti ujednačena i postojana najmanje 120 sekundi od trenutka kada je kava točena bez miješanja". Kaže da bi njegova boja trebala biti "lješnjak-smeđa do tamnosmeđa i karakterizirana žućkastim refleksima".

Centinaio je rekao da je kandidatura za espresso također način da se proslavi društvena interakcija Italije, djelomično zaustavljena ograničenjima Covida.

Prethodni pokušaji da se talijanska espresso kava nađe na Unescovoj listi su napravljeni, ali nikada nisu službeno finalizirani, navodno zbog turbulentne politike u zemlji.

Podsekretar za poljoprivredu rekao je kako je uvjeren da će talijanska nacionalna komisija UNESCO-a odobriti ponudu, a presuda se očekuje negdje na proljeće.