Italija bi uskoro mogla biti prisiljena uvoziti značajnu količinu maslinovog ulja zbog pada proizvodnje koji je uzrokovan ekstremnim vremenskim uvjetima, upozorio je klimatolog Riccardo Valentini, a prenosi CNN.

Loše vrijeme i mraz u posljednjih su nekoliko mjeseci uzrokovali pad proizvodnje maslinovog ulja za 57% tijekom 2018. godine, a sektor je to koštalo gotovo milijardu eura.

Poljoprivrednici su zbog ove situacije izašli na prosvjede, tražeći aktivne mjere kako bi se spriječio daljnji trend pada proizvodnje.

Nema povratka

No ekolog Riccardo Valentini, iz centra Euro-Mediterranean Center for Climate Change, smatra kako će ekstremni vremenski uvjeti još više naštetiti poljoprivredi i kako će vjerojatno Talijani morati početi uvoziti maslinovo ulje.

"Sve nas više pogađaju ekstremne vremenske prilike“, rekao je Valentini za CNN. "Ako se nećemo naučiti s time nositi, možemo očekivati sve veći pad proizvodnje“.

"Maslina je vrlo osjetljiva na promjene klimatskih uvjeta. Za nju su pogubnija tri dana zamrzavanja, nego mala promjena prosječne temperature tijekom godine", dodao je.

Problem su ekstremi

Europa posljednjih godina, zbog klimatskih promjena, prolazi kroz ekstremno vruće ili hladne vremenske prilike, što nije zaobišlo Italiju.

Tako ju je u veljači 2018. godine zadesila izuzetno hladna fronta s istoka, a nakon toga vrućine koje su pogodile i cijeli kontinent. Poslije su Italiju u listopadu prošle godine zadesile i poplave.

Navedeni ekstremi, poput izuzetno visokih ili niskih temperatura, suša ili poplava, mnogo su važniji za poljoprivredu, u smislu snažnijeg impakta, od prosječne temperature.

"Bit će to velika promjena u našim životima"

Maslinovo ulje simbol je talijanske kuhinje i jedan od glavnih proizvoda diljem zemlje. Mada je Španjolska najveći proizvođač maslinovog ulja na svijetu, a slijede ju Grčka i Italija, u samu Italiju vrlo se malo uvozi tog dragocjenog proizvoda.

"Bit će to velika promjena u našim životima", rekao je Valentini. "Talijani nikada nisu koristili strano maslinovo ulje. Vrlo ćete rijetko kod nas naći ulje iz neke druge zemlje“.