Talibani su zauzeli u subotu okrug u blizini grada Kunduza, na sjeveru Afganistana, jedinog pokrajinskog glavnog grada od 2001. godine koji su uspjeli nakratko kontrolirati prošle godine, objavili su lokalni izvori.

Prema pokrajinskom guverneru, pobunjenici su osvojili u subotu prije zore okrug Khanabad, tridesetak kilometara istočno od Kunduza i borbe su se nastavile krajem jutra.

''Borbe su nastavljene u Khanabadu i okolici. Veći dio grada je pod kontrolom talibana. Mi pokušavamo zauzeti okrug'', rekao je za AFP glasnogovornik guvernera Sajed Mahmud Daniš.

Dužnosnik okruga Hajatullah Amiri je precizirao da su ''talibani započeli koordinirani napad na Khanabad jutros u 4 sata''.

Prema njemu središnji dio grada je u rukama pobunjenika.

''Tražimo već danima pojačanje policije i vojske, ali pokrajinska vlada nije obratila pažnju na naše pozive i konačno jutros, okrug je pao'', požalio se on.

Glasnogovornik talibana je priznao u priopćenju ovo napredovanje.

''Mi držimo sjedište okruga, zapovjedništvo policije, obavještajne službe i policijske barikade'', rekao je on.

Ovo napredovanje izaziva paniku kod civila.

Prema jednom nastavniku koji je pobjegao iz okruga, Abdul Sattar, s kojim je stupila u vezu novinska agencija AFP ''stanovnici strahuju za svoje živote i mnogi od njih bježe iz svojih kuća, trgovine su zatvorene. Mi smo uspjeli pobjeći rano jutros, ali stotine obitelji su u blokadi'', rekao je on, potvrđujući da strahuje ''od pada pokrajinskog glavnog grada''.

Grad Kunduz je pao u rujnu 2015. godine u ruke talibana koji su zadržali kontrolu tri dana, izazivajući paniku među stanovništvom.