Talibani su zauzeli Kandahar, drugi najveći grad u Afganistanu, čime su zadali najveći udarac vladi koju podupire SAD otkako su krenuli u ofenzivu nakon povlačenja američkih trupa iz zemlje, priopćili su u petak dužnosnici.

Riječ je o gradu s gotovo pola milijuna stanovnika koji se nalazi na jugu zemlje te ujedno i središte provincije Kandahar.

Nešto ranije Talibani su zauzeli i glavni grad zapadne pokrajine Herat koji je ujedno treći najveći grad u Afganistanu, potvrdili su u četvrtak lokalni političari.

"Radikalni islamisti, zagovornici najstrožeg šerijata, sada kontroliraju sjedište policije, ured guvernera i gradski zatvor", kazali su vijećnik Ghulam Habib i zastupnica u pokrajinskom parlamentu Rahima Jami.
 

Talibani su odmah pustili sve zatvorenike iz gradskog zatvora, dok su viši vladini dužnosnici, uključujući i guvernera, spas potražili u blizini zračne luke.

U pokrajini Herat, koja dijeli dugu granicu s Iranom, nalaze se dva granična prijelaza koja su ključna za ekonomiju zemlje - Qala i Torghundi.

Talibani su već ranije preuzeli kontrolu nad trgovinskim lukama.

Pred njihovim naletom tisuće ljudi panično bježi u strahu od brutalnog režima koji ta radikalna islamistička skupina provodi na teritoriju pod svojom kontrolom, navodi AP.