Danska i Norveška priopćile su u petak da zatvaraju veleposlanstva u Kabulu za sada zbog pogoršane sigurnosne situacije u Afganistanu, i da evakuiraju njihovo osoblje.

Talibani su pojačali kontrolu nad Afganistanom u petak, zauzimajući drugi i treći grad po veličini dok se zapadna veleposlanstva pripremaju da pošalju vojnike kako bi pomogli u evakuaciji diplomatskog osoblja iz prijestolnice.

''Odlučili smo da privremeno zatvorimo naše veleposlanstvo u Kabulu'', izjavio je danski ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod novinarima, dodajući da će evakuacija biti blisko koordinirana s Norveškom, s kojom dijeli objekt.

Norveška ministrica vanjskih poslova Ine Soreide kasnije je izjavila da će njena zemlja također zatvoriti svoje veleposlanstvo i evakuirati norveške diplomate, lokalne službenike i njihovu blisku rodbinu.

Porazi vladinih snaga pojačali su brige da bi afganistanska vlada koja uživa američku podršku mogla propasti u roku od nekoliko tjedana dok međunarodne snage dovršavaju svoje povlačenje nakon 20 godina rata, prenosi Reuters.