Talibani su priopćili u srijedu da su blizu sporazuma s američkim dužnosnicima po kome bi se američke snage povukle iz Afganistana u zamjenu za talibansko obećanje da njihova zemlja neće postati utočište za međunarodne militante.

Pregovori o okončanju 18-godišnjeg rata u Afganistanu odvijaju se u katarskoj prijestonici Dohi od kraja prošle godine. Deveti krug pregovora počeo je u prošlom tjednu.

''Nadamo se da ćemo uskoro imati dobre vijesti za našu muslimansku zemlju koja teži neovisnosti'', izjavio je Suhail Shaheen, glasnogovornik talibanskog političkog ureda u Dohi.

Američki dužnosnici koji sudjeluju  u razgovorima s talibanima u Dohi nisu bili odmah dostupni radi komentara.

Dva izvora bliska pregovorima priopćila su kako je planirano da posebni američki izaslanik za Afganistan, Zalmay Khalilzad, koji je predvodio razgovore, doputuje u Kabul kako bi izvijestio predsjednika Ashrafa Ghanija o sporazumu.

Visoki sigurnosni dužnosnik u Kabulu izjavio je da su američki dužnosnici i talibani dogovorili vremenski okvir od 14 do 24 mjeseca za povlačenje američkih snaga.

Detalji sporazuma će biti podijeljeni s afganistanskom vladom prije nego što budu objavljeni u javnosti, navodi dužnosnik, prenosi Reuters.