Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je u ponedjeljak Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da s državama članicama ne dijeli informacije koje im je Tajvan pružio o metodama sprečavanja širenja epidemije koronavirusa.

Tajvanska vlada posebno je ogorčena jer Tajvan ima čime pomoći s obzirom na to da je u vrijeme izbijanja epidemije broj zaraženih osoba uspio održati vrlo niskim, primjenom mjera ranog otkrivanja zaraze i kontrole.

To što je Tajan u vrijeme izbijanja epidemije ostao isključen iz Svjetske zdravstvene organizacije znači politički se poigravati životima Tajvanaca, kaže vlada u Taipeiju.

Kina, jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, smatra Tajvan svojim odbjeglim teritorijem i priječi njegove pokušaje da kao samostalna država postane članica svjetskih organizacija i agencija.

U nedjelju je WHO objavio jedno od rijetkih priopćenja o Tajvanu u kojem kaže da pozorno prati razvoj epidemije koronavirusa na tom otoku i uči iz tajvanskog iskustva.

Glasnogovornica tajvanskog MVP-a Joanne Ou na to je odgovorila da WHO "mora promijeniti neka nerazumna ograničenja koja je Tajvanu nametnuo iz političkih razloga".

Tajvan može WHO-u podnositi izvješća putem Međunarodnih zdravstvenih propisa i može primati informacije iz WHO-a, ali protok informacija u suprotnom smjernu spriječen jer ih WHO ne dijeli s drugim državama članicama.

WHO nije uključio slučajeve s Tajvana u svoja redovita izvješća, optužuje Taipei.

"Stoga zdravstveni sustavi brojnih zemalja ne mogu razumijeti sadašnju situaciju na Tajvanu, njegove metode sprečavanja i mjere karantene", rekla je Ou.

"WHO u svojim izjavama kaže da uči od svih regija, uključivo Tajvana, ali to ne odgovara činjenicama", rekla je.

Tajvan je u proteklih deset godina bio isključen iz 70 posto tehničkih sastanaka koje je WHO održavao, a kada je bio održan kljjučan sastanak u veljači o epidemiji koronavirusa tajvanskim stručnjacima nije bio dopušten dolazak, rekla je glasnogovornica.

WHO u svojim izvješćima o broju oboljelih iz Kine uključuje Tajvan koji pak tvrdi da to zbunjuje jer druge članice misle da je stanje na Tajvanu kao i u Kini, što nije točno.