Pravilno kreiranje lozinke prvi je korak u zaštiti od zloupotreba na Internetu, a najsigurnija je kombinacija slova, simbola i brojeva, ukazali su stručnjaci povodom Svjetskog dana lozinki 2. svibnja.

Istraživanja pokazuju da je najpopularnija lozinka na svijetu “123456”, dok se riječ password nalazi na četvrtom mjestu najčešće korištenih.

Prema podacima globalnog istraživanja Nacionalnog centra za kibernetičku sigurnost Velike Britanije (NCSC), najpopularniju lozinku na svijetu “123456” koristi čak 23,2 milijuna naloga.

Na drugom mjestu je “123456789” koju ima 7,7 milijuna naloga, navodi se u priopćenju softverske agencije Namics.

Među top deset lozinki nalazi se i niz prvih slova u gornjem dijelu tastature, “qwerty”, i sama riječ “password” koju upotrebljava više od tri milijuna naloga na svijetu, kao i “abc123” i “111111”, objavila je BHRT.

Stručnjaci iz Namicsa navode da je korisnik skoro uvijek najslabija karika u sigurnosnom lancu i ukazuju na značaj obrazovanja u pravilnom kreiranju lozinki.

Najlakši put do jake lozinke je upotreba riječi koje korisniku zbog nečega znače i njihovo kombiniranje sa simbolima i brojevima.

Svjetski dan lozinki, 2. svibnja ustanovljen je kako bi se ukazalo na značaj lozinke kao prve linije obrane u digitalnom svijetu i da bi se podigla svijest o tome da najjednostavnije lozinke predstavljaju prijetnju po sigurnost na Internetu.