Papa Franjo obratio se u petak svjetskim čelnicima u Ujedinjenim narodima.

Papa je na početku izlaganja rekao kako je ovo govor petog pape u UN-u. Istaknuo je važnost koju katolička crkva daje ovoj instituciji. UN je riješio mnoge sukobe, ali nažalost još ih ima, naglasio je. Odajem počast svim ljudima koji su vjerno služile i žrtvovale se za ljudski rod. Osobito želim podsjetiti na one koji su položili svoje živote za mir, rekao je papa Franjo, prenosi HRT.

Niti jedna grupa ljudi nema se pravo stavljati iznad digniteta drugih ljudi, rekao je, između ostalog, Papa u svojem govoru, za što je dobio velik pljesak.

Svjetski čelnici moraju učiniti sve moguće da bi ljudima stvorili minimum duhovne i materijalne sigurnosti, kako bi živjeli dostojanstveno. Obitelj treba biti na prvome mjestu, jer bez nje nema društvenog razvoja. Praktičnim riječnikom - minimum materijalne sigurnosti označavaju tri pojma: krov nad glavom, posao i zemlja, rekao je Papa.

Posvetimo pažnju onima koji se zalažu za usvajanje Agende 2030. za održivi razvoj, o čemu sastanak počinje danas jer je to vrlo važan znak tog puta. Vjerujem da će konferencija u Parizu o klimatskim promjenama dovesti do učinkovitih mjera, naglasio je.

Svijet zahtijeva volju vladara i konkretne mjere i korake kako bi se prirodni okoliš sačuvao i kako bi se fenomen ekonomskog isključivanja sa tužnim posljedicima kao što su trgovina ljudima, zloupotreba djece, rad robova, dilanje droge i ostali međunarodni organizirani kriminalitet, zaustavio, rekao je Sveti Otac, koji je govor održao na svom materinjem, španjolskom jeziku.

Nakon što je održao govor u američkom Kongresu kao prvi papa u povijesti - stigao je u New York i izazvao oduševljenje na ulicama. Večernju misu održao je u katedrali svetog Patrika, gdje je molio s 2.500 svećenika. Osobitu je zahvalnost uputio američkim redovnicama.

U njegovu rasporedu obveza u New Yorku šest je točaka, među kojima nakon govora u UN-u i ekumensko slavlje u muzeju "11. rujna" te misa u Madison Square Gardenu na kojoj se očekuje 20.000 ljudi.

Papa Franjo održao je govor u Kongresu, što je presedan u američkoj politici - on je prvi papa koji je dobio takvu čast. Njegove poruke slušalo je više od 500 kongresnika i senatora natiskanih u polukružnoj dvorani Zastupničkog doma, ali i suci Vrhovnog suda te članovi izvršne vlasti.