Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale, što je posljedica nesklonosti ulagača riziku zbog pada cijena nafte na najniže razine u gotovo sedam godina i mogućeg povećanja kamata u SAD-u.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones skliznuo 3,3 posto, na 17.265 bodova, dok je S&P 500 potonuo 3,8 posto, na 2.012 bodova, što je njegov najveći tjedni gubitak od kolovoza. Nasdaq indeks izgubio je, pak, 4,1 posto, skliznuvši na 4.933 boda.

Najviše su prošloga tjedna pale cijene dionica u energetskom sektora, pa su svoje gubitke od početka mjeseca povećale na otprilike 11 posto.

Posljedica je to pada cijena nafte na američkom tržištu na najniže razine u gotovo sedam godina, ispod 36 dolara po barelu, nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) poručila kako u idućoj godini očekuje daljnje pogoršanje odnosa između ponude i potražnje, s obzirom da zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva potražnja slabi, dok članice OPEC-a ne pokazuju volju za smanjenjem proizvodnje.

Pad cijena nafte na najniže razine u gotovo sedam godina otvara pitanje koliko slabi potražnja, odnosno koliko se usporava rast svjetskog gospodarstva.

"Ulagače zabrinjava mogućnost prelijevanja posljedica niskih cijena nafte na ostatak gospodarstva, kao i visok tečaj dolara koji nagriza zarade američkih kompanija na inozemnim tržištima", kaže J.J. Feldman, portfelj menadžer u tvrtki Miracle Mile Advisors.

Nesklonost ulagača riziku posljedica je i očekivanja da će čelnici američke središnja banke na sjednici idućega tjedna povećati ključne kamatne stope po prvi puta od 2006. godine.

Premda Fed već dulje vrijeme signalizira da bi to mogao učiniti, ulagači se plaše posljedica tog poteza, posebice po prezadužene zemlje u razvoju.

"Očito je kako se ulagači pozicioniraju na način kako bi izbjegli veće rizike", kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 4,6 posto, na 5.952 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 3,8 posto, na 10.340 bodova, a pariški CAC 3,5 posto, na 4.549 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna skliznuo 1,4 posto, na 19.230 bodova.