Svjetska banka, jedan od najvažnijih međunarodnih financijskih partnera BiH, prema dostupnim dokumentima, planira novi financijski zamah u BiH težak 137,8 milijuna dolara, odnosno 236 milijuna KM, prenosi "Dnevni avaz".

U povodu najave šefice Svjetske banke u BiH Tatjane Proskurjakove da je ova financijska institucija osigurala 113 milijuna KM za gradnju ceste Stolac - Neum, kojom bi se konačno svi krajevi naše države povezali s njenim jedinim gradom na moru, istražili smo i ostale projekte koji su u pripremi.

Naime, u planu su ukupno četiri projekta u iznosu od 236 milijuna KM, koja će uskoro biti realizirana. Najkrupniji se odnosi na modernizaciju cesta u Federaciji BiH, u koji spada i gradnja brze ceste Stolac - Neum. Projekt je težak 174 milijuna KM. Svjetska banka će dati 113 milijuna KM, a ostatak, prema projektnoj dokumentaciji, dolazi od Europske investicijske banke (EIB).

Kako stoji u dokumentima koji su poslani bh. institucijama, ovim sredstvima predviđeno je financiranje građevinskih radova, odnosno dovršetka gradnje nove trase M-17.3 Neum - Stolac, ali i rekonstrukcija drugih cesta, mostova i tunela diljem FBiH. Navodi se da bi ovaj projekt trebao biti proveden u periodu od pet godina. Drugi po veličini projekt, čija ukupna vrijednost iznosi 94 milijuna KM, tiče se podrške Svjetske banke programu zapošljavanja u oba entiteta. Međutim, većina podrške u ovom projektu dolazi od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i to u iznosu od 85 milijuna KM. U opisu projekta, između ostalog, navedeno je da će se on fokusirati na poboljšanje pristupa poslovima na tržištu rada. Ovaj projekt doprinijet će svojevrsnoj reformi zavoda za zapošljavanje te efikasnijem zapošljavanju stanovništva. Podrška zdravstvu Zahvaljujući EBRD-u, za projekt podrške zdravstvenom sektoru bit će izdvojeno 37 milijuna KM. Projekt se odnosi na poboljšanje efikasnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga putem jačanja sustava, poboljšanja usluga zdravstvenih institucija, te sustava javnih nabavki u ovom sektoru.

U konačnici, 420.000 KM bit će investirano u modernizaciju statističkih agencija. Trenutno se provodi 15 projekata u vrijednosti od 420 milijuna dolara, odnosno 720 milijuna maraka. Jedan od njih završava se narednog mjeseca i odnosi se na jačanje financijskog upravljanja i kontrole. Pokrenut je u lipnju 2015., a bit će završen 30. lipnja ove godine. Projekt je koštao 290.000 KM. Projekt hitni oporavak nakon poplava, koji je težak 171 milijun maraka, započeo je 30. lipnja 2014., a trebao bi biti okončan do kraja 2018. Prema projektnoj dokumentaciji, on obuhvaća tri komponente: prioritetnu nabavku uništene robe, obnovu ključne infrastrukture, pružanje tehničke pomoći za izgradnju kapaciteta radi otpora na katastrofe.

"Drina - projekt zaštite od poplava" započeo je 16. svibnja 2014., a završava 31. prosinca 2019. On košta 48 milijuna maraka, a riječ je o financiranju radova na zaštiti od poplava na području Bijeljine i Goražda.

Jedan od važnijih projekata, koji je uveliko u tijeku, odnosi se na energetsku učinkovitost. Počeo je 13. svibnja 2014., a završava 30. lipnja 2018. Košta 54 milijuna maraka, a predviđa ulaganje u energetsku učinkovitost u javnim objektima, školama, bolnicama.

U tijeku je i implementacija projekta održivog upravljanja šumama i krajolicima, koji je započeo 15. siječnja 2014., a vrijedan je 9,5 milijuna KM i trebao bi biti završen 31. svibnja 2019. Također, trenutno se provodi i važan projekt Svjetske banke koji se odnosi na upravljanje čvrstim otpadom. On je započeo 12. prosinca 2012., ali njegov završetak još nije definiran, a vrijedan je 10,2 milijuna KM.

Projekt registracije nekretnina, koji je započeo 25. listopad 2012., a završava 31. srpnja 2018., vrijedi 34,1 milijuna KM. Cilj je registracija nekretnina s usklađenim katastrom i zemljišnim knjigama, te usklađivanje podataka o zemljištu.

Kada je riječ o ostalim projektima koji se trenutno provode, treba izdvojiti financijsku podršku malim i srednjim poduzećima u iznosu od 205 milijuna KM, zatim razvoju navodnjavanja u iznosu od 80 milijuna KM, poboljšanju kvaliteta infrastrukture i investicijske klime, za što je izdvojeno 6,4 milijuna KM.

Među ostalim projektima su podrška upravljanju otpadnih voda u Sarajevu u iznosu od 63 milijuna KM, pristupu financiranja gospodarstva u iznosu od 120 milijuna KM, zatim projekt poljoprivrednog i ruralnog razvoja, vrijedan 62 milijuna KM, te zaštite kvalitete vode u iznosu od 34 milijuna KM, prenosi "Dnevni avaz".