Svjetska banka koja će u idućih pet godina BiH na raspolaganje staviti dodatnih 1,3 milijardi KM, u prosincu će objaviti novu strategiju za BiH koja će se fokusirati na tri oblasti.

Prva će biti povećanje efikasnosti javnog sektora, a u okviru toga bit će pružena pomoć financijskom upravljanju u javnom sektoru, zatim reformi državnih poduzeća, te unaprijeđenju pružanja javnih usluga.

Druga oblast je omogućavanje iskorištavanja potencijala privatnog sektora, a treća se odnosi na nastavak podrške sanaciji posljedica nedavnih poplava, piše "Dnevni avaz".

Šef Ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Tatjana Proskurjakova potvrdila je ovu informaciju navodeći da je jedan od ciljeva da se u suradnji sa vlastima privatni sektor učini motorom razvoja i otvaranja radnih mjesta.

"Veoma je bitno da se omogući rast privatnog sektora, da se napravi fleksibilnije radno zakonodavstvo kako bi se poduzeća mogla brže prilagođavati novim uvjetima, naglasila je Proskurjakova.

Prema njenim riječima, prioritet će biti unaprijeđenje infrastrukture, konkretno cesta i autocesta

"Od razvoja trebaju imati koristi svi slojevi stanovništva, a posebno onih `donjih` 40 posto. Treba također osigurati i da ruralno stanovništvo ima jednak pristup javnim uslugama", kaže Proskurjakova.