Svjedok na turskom sudu danas je rekao da je ubijeni saudijski novinar Jamal Khashoggi primio prijetnje od bivšeg savjetnika saudijskog princa, prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

Khashoggiju je prijetio Saud al-Kahtani, rekao je svjedok na drugom suđenju za 26 osumnjičenika na sudu u Istanbulu, objavio je Christian Mihr iz organizacije za slobodu medija Reporteri bez granica (RSF).

"Khashoggi je govorio o telefonskom razgovoru s Kahtanijem dok je živio u Washingtonu, rekavši da on zna gdje Khashoggi živi sa svojom djecom", napisala je na Twitteru direktorica međunarodnih kampanja RSF-a Rebecca Vincent. Suđenje za 26 osumnjičenika u odsustvu nastavit će se 4. ožujka.

Podsjetimo, Khashoggi je ubijen 2018. nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi dobio papire za vjenčanje sa svojom turskom zaručnicom Hatice Cengiz. Ona ga je čekala ispred zgrade.

Turski dužnosnici smatraju da su Khashoggija ubili saudijski plaćenici i da je njegovo tijelo potom raskomadano i izvučeno iz konzulata. Posmrtni ostaci tog kolumnista Washington Posta, žestokog kritičara saudijskog prijestolonasljednika, nikad nisu pronađeni.

Prvo saslušanje na procesu u Istanbulu počelo je u srpnju, prvotno protiv 20 Saudijaca. Među njima su bili Kahtani i Ahmed al-Asiri, bivši zamjenik čelnika saudijske obavještajne službe. 

Turska je u rujnu dodala još šestero osumnjičenika za koje traži između pet godina kazne do doživotnog zatvora. Saudijski sud je ranije u rujnu osudio petero ljudi na dvadeset godina zatvora, ublaživši ranije izrečene smrtne presude, prenosi Hina.