Starinska kućna apoteka obavezno je sadržavala brojne prirodne lijekove protiv kašlja, a među njima je uvijek bila i svinjska mast, “preprana” u devet voda, piše Lijepa&sretna.

Naime, domaćice su posebno pripremale mast za liječenje, tako što bi odvojile jednu količinu nakon topljenja i temeljno je prale. Na kašiku masti, sipa se pola čaše hladne vode, muti se sve drvenom varjačom desetak sekundi, ostavi kratko da odstoji, pa se voda s površine odlije. Postupak se ponavlja devet puta i tako dobiva izrazito bijela mast.

Za bolesna pluća, ona se koristi na više načina. Kod djece se može samo blago ugrijati pa namazati na grudni koš, prekriti gazom pa folijom, a onda obući djetetu majicu i pidžamu. Treba da tako prespava, a sutradan uvečer se cijeli postupak može ponoviti.

Kod starijih, može se prvo namazati koža prepranom mašću, pa zatim priviti obloga od komovice. Također valja utopliti osobu i ostaviti je da tako prespava. Prema trećem starinskom receptu, preprana mast se može pomiješati s malo rakije, pa ovom mješavinom natopiti oblogu.

Smatra se da mast umiruje upalne procese i “izvlači” temperaturu, a pobornici narodne medicine preporučuju je i kod upale sinusa, hemoroida i bubuljica na koži, prenosi Agrosavjet.