Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da će "svom snagom" boriti kako bi spriječila daljnje razjedinjavanje Europske unije, nakon odluke Velike Britanije da napusti tu zajednicu, prenosi Anadolu Agency (AA).

U obraćanju Europskom parlamentu, prije sastanka s liderima EU, Merkel je izjavila kako očekuje da će Velika Britanija željeti zadržati "bliske odnose" s EU kada je napusti, ali da London ne može očekivati pristup poslovanju kao što je to bilo ranije.

"Tko god želi napustiti ovu obitelj ne može očekivati da će zadržati privilegije, a da nema obveza", kazala je Merkel.

Njemačka kancelarka je ponovila da se ne mogu započeti pregovori sa Britanijom o izlasku iz EU dok London formalno ne započne proceduru.

Šef Europske komisije Jean - Claude Junker pozvao je danas Veliku Britaniju da što prije "pojasni svoju poziciju" po pitanju Brexita.

Junker je pred Europskim parlamentom rekao da je Velika Britanija ostala prijatelj Europskoj uniji, ali da se "mora izjasniti kako bi izbjegla neizvjesnost".

U neobvezujućem nacrtu rezolucije EP navodi se da bi proces izlaska Velike Britanije iz 28-članog bloka trebao započeti čim premijer te zemlje David Cameron danas obavijesti europske lidere o ishodu referenduma održanog 23. lipnja.

Britanski premijer razgovarat će o posljedicama Brexita i putu koji predstoji na summitu EU u Bruxellesu. Očekuje se da će čelnici EU zatražiti od Camerona da Velika Britanija što prije službeno zatraži izlazak iz Unije.