Startfor je objavio predviđanja za glavne svjetske događaje u narednih 10 godina. Glavni zaključak je da će svijet biti opasnije mjesto, moć SAD-a će oslabiti...

Startfor je nedavno objavio predviđanja za glavne svjetske događaje u narednih 10 godina. Glavni zaključak izvještaja je da će u desetljeću koje je pred nama svijet biti opasnije mjesto, moć Sjedinjenih Država će oslabiti, dok će i neke druge moćne zemlje proći kroz period kaosa.

Raspad Rusije

Neće doći do ustanka protiv vlasti u Moskvi, ali sve manja moć Moskve da održava i kontrolira Rusku Federaciju dovest će do vakuuma, stoji u izvještaju. Sankcije, pad cijene nafte, pad rublje, kao i unutrašnja previranja oslabit će moć središnje vlasti. Rusija se neće službeno raspasti na više država, ali vlast u Moskvi mogla bi oslabiti do te mjere da će Rusija postati savez poluautonomnih regija, koje se neće dobro slagati čak ni međusobno.

Američka vojska će osiguravati rusko atomsko naoružanje

Ruska nenuklearna infrastruktura raširena je na velikom geografskom prostoru. Ukoliko se dezintegracija koju Stratfor predviđa ostvari, to bi značilo da će oružje biti izloženo najvećem vakuumu moći na svijetu. Upravo ovo je, prema Stratforu, najveća potencijalna kriza sljedećeg desetljeća. Zbog toga će SAD morati pronaći način da reagira, makar to značilo i slanje kopnenih snaga kako bi se osiguralo oružje.

Njemačka u velikim problemima

Njemačka ekonomija ovisi o izvozu i doživjela je pravi bum nakon liberalizacije trgovine i uvođenja eura. Upravo zbog toga, Njemačka je ta koja može najviše izgubiti od sve veće krize eura i sve snažnije vala euroskepticizma.

Problem za Njemačku može biti što će se stanovništvo ove zemlje dodatno smanjiti, a to će utjecati na još manje domaće tržište za njeno gospodarstvo. U idućem desetljeću Stratfor očekuje nekoliko ekonomskih kriza u Njemačkoj.

Poljska postaje jedan od lidera u Europi

Centar ekonomskog rasta i rasta političkog utjecaja u sljedećih deset godina bit će Poljska. Poljsko stanovništvo neće se znatnije smanjiti. Činjenica da je to europska zemlja koja graniči s Rusijom dodatno će ojačati njen položaj regionalnog lidera i zemlje s političkim i ekonomskim utjecajem. Osim toga, pomaže joj i bliska suradnja s Amerikom.

Nastat će četiri Europe

Ne tako davno, europsko jedinstvo djelovalo je kao nezaustavljiva sila. No, Stratfor predviđa da će postojati četiri Europe već za deset godina, a tijekom vremena sve više će se udaljavati jedna od druge. To su: Zapadna Europa, Istočna Europa, Skandinavija i Velika Britanija. EU će možda preživjeti u nekom obliku, ali će politički, ekonomski i vojni odnosi između zemalja biti temeljeni na bilateralnim ili ograničenim multilateralnim ugovorima.

Turska i SAD će morati biti bliski saveznici

Stratfor ne predviđa skoro okončanje krize u arapskom svijetu. Najveću korist od ovoga mogla bi imati Turska. Iako neće biti voljna da intervenira u sukobima na svojim granicama, Turska će na to biti prisiljena zbog razvoja situacije. Zbog svega, Turska će postati još značajniji saveznik SAD-a.

Međutim, Turska će htjeti nešto zauzvrat: Turska će tražiti pomoć Amerike u naporima da izgura Rusiju iz svog dvorišta. SAD će na to pristati, ali uz određenu cijenu. Amerikanci će htjeti određeni stupanj suradnje u upravljanju nad Crnim morem.

Kina će se suočiti s velikim problemom

Pred Kinom je teško desetljeće, uz usporavanje ekonomskog rasta, što će dovesti do sve većeg nezadovoljstva vladavinom Komunističke partije. To, međutim, neće dovesti do liberalizacije partije, što znači da će jedini način da spriječi kaos biti da pojača unutrašnju represiju.

Pred Pekingom je još jedan problem. Kineski ekonomski rast nije bio ravnomjerno geografski raspoređen. Gradovi na obali doživljavaju procvat, dok unutrašnjost ima mnogo manji pristup međunarodnom tržištu, pa su te oblasti znatno siromašnije. Ovaj će problem postajati sve dublji, a podjele u društvu sve veće. Moguća posljedica je pobuna bogatih gradova na obali protiv plana središnje vlasti da se bogatstvo rasporedi ravnomjernije, stoji u analizi Stratfora.

Japan će postati vodeća pomorska sila Azije

Japan ima tradiciju pomorstva već stoljećima. Japan će morati ojačati svoju mornaricu zbog sve veće kontrole trgovinskih ruta u Istočnom kineskom moru, Južnom kineskom Moru i Indijskom oceanu od strane Kine.

Trenutno, Japan ovisi o američkoj zaštiti. No budući da će američki angažman u vanjskim poslovima biti manji, ta će zaštita u budućnosti biti upitna. To je još jedan razlog zbog kojeg će Japan morati povećati svoju pomorsku moć.

Stratfor predviđa i da spor oko otoka u Južnom kineskom moru neće dovesti do rata, ali će biti određenih konflikata. Rusija će značajno izgubiti mogućnost zaštite svojih pomorskih interesa. I Kina i Japan bit će zainteresirani da zauzmu mjesto Rusije, a u tim planovima bit će jedna drugoj prepreka.

Svjedočit ćemo usponu 16 zemalja

Dok smo u prošloj dekadi svjedočili usponu Kine, Stratfor predviđa da će u sljedećoj značajni rast doživjeti Meksiko, Nikaragva, Dominikanska Republika, Peru, Etiopija, Uganda, Kenija, Tanzanija, Bangladeš, Mianmar, Šri Lanka, Laos, Vijetnam, Kambodža, Filipini i Indonezija.

Pad moći SAD-a

Dok svijet postaje sve nesigurnije mjesto, SAD će sve pažljivije birati izazove s kojima će se baviti, dok će potpuno odbaciti ulogu globalnog policajca. SAD će nastaviti biti prva ekonomska, vojna i politička sila, ali će ipak svoju moć koristiti pažljivije.

Amerika će imati privilegiju da se izolira od svjetskih kriza, glavni faktori su moćna ekonomija, povećana proizvodnja energije, pad izvoza i sigurnost života, prensoi 24sata.info.