Čeka nas još "puno posla" do početka važne klimatske konferencije u Glasgowu u studenom, istaknuo je u subotu njezin predsjednik Alok Sharma nakon pripremnog sastanka za COP26 održanog u Milanu.

“Ne podcjenjujem obim posla koji je pred nama”, rekao je Britanac na tiskovnoj konferenciji, dodavši da su rasprave bile “konstruktivne”, s “istinitim osjećajem za žurnost”.

“Svi priznaju da će Glasgow najvjerojatnije biti presudan trenutak u donošenju planova za iduće desetljeće (…). Postignut je konsenzus o tome da moramo činiti više kako bismo temperaturu mogli ograničiti na +1,5 Celzijevih stupnjeva”, dodao je.

Cilj Pariškog dogovora iz 2015. je ograničiti zagrijavanje “znatno ispod” +2 Celzijeva stupnja, ako je moguće na +1,5 stupnjeva. No zadnjih godina stanoviti broj zemalja potpisnica bio je suzdržan u prihvaćanju cilja od 1,5 stupnjeva, napose Saudijska Arabija i Rusija koje su sudjelovale na pripremnoj konferenciji u Milanu.

Najnovije procjene UN-a pokazuju da sadašnje obveze zemalja vode svijet prema “katastrofalnom” zagrijavanju od +2,7 stupnjeva.

Dok je globalna temperatura porasla za oko +1,1 Celzijev stupanj, svijet je već šiban sve češćim i snažnijim nepogodama, od poplava preko razornih požara do velikih žega.

“Nitko ne treba sumnjati da se borimo za opstojnost čovječanstva”, upozorio je pak potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.

“Svijet počinje prihvaćati činjenicu da moramo djelovati, i to odmah”, dodao je, izrazivši nadu da će Kina i Indija, koje UN-u nisu predale svoje nove planove za smanjenje emisije stakleničkih plinova, dati “bitan doprinos” kako se planet ne bi zagrijavao više od +1,5 Celzijevih stupnjeva.

Ministri pedesetak zemalja, među kojima Sjedinjenih Država i Kine, sudjelovali su osobno ili putem video veze na milanskom sastanku kako bi pripremili COP26 koji je zbog pandemije covida-19 odgođen za godinu dana.