Sve zemlje i dalje su "opasno nespremne" za sljedeću pandemiju, upozorio je u ponedjeljak Crveni križ, navodeći da bi se buduće zdravstvene krize mogle događati paralelno s vjerovatnim klimatskim katastrofama, prenosi AFP.

Uprkos tri "brutalne" godine pandemije Covida 19, jaki sustav pripravnosti "i dalje nedostaju", priopćila je Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC).

Sve zemlje u opasnosti

Najveća svjetska humanitarna mreža priopćila je da je izgradnja povjerenja, pravednosti i lokalnih akcijskih mreža od vitalnog značaja za pripremu za sljedeću krizu.

''Sve zemlje su i dalje opasno nespremne za buduća izbijanja pandemija'', rekao je IFRC, zaključujući da vlade sada nisu ništa spremnije nego što su bile 2019. godine.

U njemu se navodi da zemlje moraju biti spremne na "više opasnosti, a ne samo na jednu", ističući da su društva postala zaista otporna samo kroz planiranje različitih vrsta katastrofa, jer se one mogu dogoditi istovremeno.

IFRC je naveo porast katastrofa povezanih s klimom i valovima izbijanja bolesti u ovom stoljeću, od kojih je Covid-19 bio samo jedan.

U njemu se navodi da su ekstremni vremenski događaji sve češći i intenzivniji, "a naša sposobnost da odgovorimo na njih je ograničena".

IFRC je izdao dva izvještaja u kojima je dao preporuke za ublažavanje budućih tragedija razmjera Covida 19, na treću godišnjicu otkako je Svjetska zdravstvena organizacija virus proglasila međunarodnom vanrednom situacijom za javno zdravlje.

Nova pandemija uskoro

''Pandemija Covida 19 bi trebala biti poziv na buđenje globalnoj zajednici da se sada pripremi za sljedeću zdravstvenu krizu'', rekao je generalni tajnik IFRC-a Jagan Chapagain.

''Sljedeća pandemija mogla doći veoma uskoro, ako iskustvo Covid-a neće ubrzati naše korake ka spremnosti, što hoće?", upitao je on.

U izvještaju se navodi da velike opasnosti najviše štete onima koji su već ranjivi, a ostavljanje najsiromašnijih da budu izloženi je "samoporažavajuće", jer se bolest može vratiti u još opasnijem obliku.