Koncentracija stakleničkih plinova dosegnula je rekordne razine u 2020., objavila je agencija UN-a Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u ponedjeljak, upozorivši da je svijet daleko od postizanja ciljeva za ograničenje porasta temperature.

Izvješće Svjetske meteorološke organizacije pokazalo je da je razina ugljikovog dioksida porasla na 413,2 čestica na milijun u 2020. godini.

Veći je to porast od prosječne stope rasta u posljednjem desetljeću, unatoč privremenom padu emisija tijekom zatvaranja zbog covida-19.

Čelnik spomenute agencije UN-a Petteri Taalas kazao je da će spomenute brojke dovesti do porasta temperatura "daleko iznad" cilja iz Pariškog klimatskog sporazuma 2015. koji predviđa porast od 1, 5 stupnjeva Celzijevih u odnosu na predindustrijske razine.

"Daleko smo od toga", kazao je Taalas, prneosi Hina.

"Moramo ponovno razmotriti naše industrijske, energetske i transportne sustave te način života", rekao je, pozvavši na "dramatično povećanje" obveza na konferenciji COP26 koja počinje 31. listopada.

Predstavnici iz gotovo 200 zemalja sastat će se u Glasgowu te će raspravljati o djelovanju s ciljem suzbijanja globalnog zatopljenja.

Godišnje izvješće agencije sa sjedištem u Ženevi mjeri atmosfersku koncentraciju ugljikovog dioksida, metana i dušikovog oksida, plinova koji zagrijavaju planet i izazivaju ekstremne vremenske pojave poput toplinskih valova i obilnih kiša.

Izvješće je potvrdilo da gospodarsko usporavanje tijekom pandemije "nije imalo vidljiv utjecaj na atmosferske razine stakleničkih plinova i njihove stope rasta".

Dodaje se da prvi podaci pokazuju da je razina ugljikovog dioksida, plina koji najviše doprinosi zagrijavanju, nastavila rasti u 2021.