Švicarska Konfederacija ove godine proslavlja 20 godina od uspješne suradnje s Bosnom i Hercegovinom. Tijekom tog razdoblja ova je zemlja u različite programe, orijentirane ka prosperitetu i otvaranju bolje perspektive za bh. građane, uložila oko 600 milijuna švicarskih franaka, odnosno jednu milijardu KM.

Istaknuto je to danas na prigodnom druženju s predstavnicima bh. medija, koje je uoči sutrašnje službene proslave ovog značajnog povoda, organizirala švicarsko veleposlanstvo u BiH.
Sudionike skupa pozdravio je veleposlanik Švicarske u BiH Heinrich Maurer, istaknuvši da tako dugo partnerstvo dviju zemalja svjedoči o dugoročnoj posvećenosti i opredijeljenosti Švicarske Konfederacije Bosni i Hercegovini, "koja je prije 20 i više godina bila pogođena nasilnim sukobom".

Naveo je da BiH pripada regiji zapadnog Balkana iz kojeg je oko 400.000 ljudi emigriralo u Švicarsku te da su te osobne veze most i uporište za razvoj i unapređenje programa suradnje u različitim sektorima, uključujući unapređenje uprave, infrastrukture na nivou lokalnih zajednica, primarnu zdravstvenu zaštitu, pravosuđe, ekonomiju i oblast zapošljavanja.

Veleposlanik Maurer smatra da je, kada se radi o BiH, fokus na razvoju socijalno inkluzivne tržišne ekonomije i decentraliziranog političkog sustava, podsjećajući na sličnosti njegove zemlje i BiH u pogledu veličine zemlje, zajedničkog života u različitosti i strukture političkog sustava, naglašavajući, istovremeno, činjenicu da Švicarska baštini gotovo 200 godina mira i razvoja, orijentiranog ka prosperitetu i blagostanju njenog stanovništva.

Ukazao je na riješenost njegove zemlje da i nadalje doprinosi jačanju mira, stabilnosti te razvoju regije zapadnog Balkana i BiH, dijeleći europske vrijednosti, perspektive, ali i značajna tehnička znanja i dostignuća.

O partnerstvu dviju zemalja govorili su i Joseph Guntern, direktor za suradnju pri Veleposlanstvu Švicarske u BiH, Elisabeth von Capeller, veleposlanica, direktorica Odjela za suradnju s istočnom Europom Švicarske agencije za razvoj i suradnju pri švicarskom Saveznom ministarstvu vanjskih poslova, i Martin Saladin, direktor Odjela za globalnu suradnju Državnog sekretarijata za ekonomske odnose pri švicarskom Saveznom ministarstvu za ekonomske odnose, obrazovanje i istraživanje.

Među ostalim, istaknuta je činjenica da u BiH na lokalnom nivou postoji dobra volja za pozitivne promjene i suradnju, ali da "usko grlo" predstavlja nedostatak političke volje na višim nivoima, te u tom pogledu podcrtana odgovornost bh. političkog rukovodstva da zemlju povede odlučnije naprijed.

Istovremeno, predstavljeni su prioriteti na planu razvoja strateškog partnerstva Švicarske i BiH za period 2013.-2016. i 2017. - 2020.

Kako je najavljeno, službena ceremonija u povodu proslave 20 godina od švicarskog programa suradnje u BiH bit će održana 2. lipnja u Domu mladih Centra Skenderija na kojoj će biti prikazan kratki dokumentarni film "Dvadeset godina švicarskog programa saradnje u BiH: retrospektiva i budućnost", te održana panel diskusija o temi "Švicarska, partner Bosne i Hercegovine u izgradnji mostova između ljudi, društava i kultura" s gostima iz Švicarske i BiH, te će biti predstavljena izložba fotografija "Dvadeset godina – 20 lica i priča".