Muškarac (70) pozitivan je na koronavirus u južnom kantonu Ticino, na granici s Italijom, priopćile su u utorak švicarske zdravstvene vlasti potvrdivši prvi smrtni slučaj u toj državi.

- Zaražena osoba je bila u Italiji prije desetak dana i učestvovala je u događaju u blizini Milana - navodi se u priopćenju švicarskog ministarstva zdravstva, prenosi Reuters.

Zvaničnici su na konferenciji za medije rekli da nije jasno gdje se muškarac zarazio. Osobe s kojima je muškarac bio u kontaktu trenutno su u fazi identifikacije i stavljene su u karantenu tokom period od 14 dana.

Najveća europska epidemija trenutno se nalazi u Italiji, s više od 280 zaraženih i sedam smrtnih slučajeva. Počelo se širiti u utorak od sjevernih regija Lombardije i Veneto, do centralne Toskane, obalske regije Ligurije i Sicilije na jugu.

Švicarske vlasti priopćile su da se rezultati od 70 testova očekuju u narednim satima, iz Ticina, ali i iz centralnih i sjevernih kantona Berne i Basel. Navode da u ovom trenutku nije neophodno preduzimati dalje mjere, poput zatvaranja škola.