Premda oko dvije trećine Švicaraca pripada nekoj vjerskoj zajednici, stanovništvo bez vjerske pripadnosti prvi je put najveća skupina u Švicarskoj.

S udjelom od 34 posto prvi su put prestigli katolike (32 posto), objavio je 26. siječnja 2024. švicarski Savezni zavod za statistiku, izvještava Vatican News.

Dok su se vjerske zajednice, poput evangeličke reformirane, posljednjih godina stalno smanjivale, skupina bez vjerske pripadnosti bilježi porast od više od 13 posto od 2010.

U kantonima Basel-Stadt i Neuchâtel čak čini i većina stanovništva, navodi tamošnji zavod za statistiku u svom priopćenju. U prosjeku, osobe bez vjerske pripadnosti prilično su mlade, među onima u dobi od 25 do 34 godine njihov je udio bio 42 posto u 2022. godini. To su pokazali najnoviji rezultati o religijama iz strukturnog istraživanja Saveznog zavoda za statistiku (BFS).

S 32 posto, katolici sada čine drugu najveću skupinu, ispred članova Evangeličke reformirane regionalne Crkve (21 posto) i drugih vjerskih zajednica (13 posto), prenosi Pogled.ba. To su uglavnom ostale kršćanske i islamske vjerske zajednice (po 6 posto).