Nogometna reprezentacija Švicarske bit će definitivno najraznovrsnija po pitanju nacionalnosti igrača. Popis igrača koje su poslali FIFA-i otkriva cijelu multikulturalnost ove države koja zaista ne gleda odakle dolaze igrači koji nose nacionalni dres, piše Slobodna Dalmacija.

Na popisu Vladimira Petkovića, izbornika Švicarske, nalazi se 22 igrača koji su zapravo djeca emigranata, najviše ekonomskih koji su odavno u ovoj europskoj državi. Sve je kao na banci, sigurno, od prvotnog popisa Petković će se morati odlučiti za 23 igrača, ali vrlo lako je moguće da će velika većina spomenutih igrača se naći na popisu putnika za Rusiju.

Šest je igrača albanske nacionalnosti, Granit Xhaka, Valon Behrami, Xherdan Shaqiri, Albian Ajeti, Blerim Dzemaili, Admir Mehmedi, četiri su Kamerunca Breel Embolo, Dimitri Oberlin, Yvon Mvogo, François Moubandje. Kevin Mbabu je majka iz Konga, Manuel Akanji je otac iz Nigerije, potom iskusni Johan Djourou je rođen u Obali Bjelokosti, Ricardu Rodriguezu su roditelji iz Španjolske i Čilea, Denis Zakaria je rođen u Južnom Sudanu, Gelson Fernandez u Brazilu, a Edmilson Fernandez u Portugalu, a Djibril Sow je iz Senegala. Eren Derdiyok je Kurd, Harisu Seferoviću su roditelji iz BiH, Josip Drmić i Mario Gavranović su porijeklom Hrvati, također iz BiH.

Zamislite recimo da na otvaranju Svjetskog prvenstva himnu Švicarske pjeva prva postava u sastavu: Yvon Mvogo – Ricardo Rodriguez, Johan Djourou, Manuel Akanji, François Moubandje – Valon Behrami, Gelson Fernandez, Granit Xhaka, Blerim Džemailli – Josip Drmić, Mario Gavranović.