U Švicarskoj se proteklih nekoliko dana naširoko raspravlja o kontroverznoj odluci jedne srednje škole u gradiću Therwil kod Basela koja je dozvolila dvojici dječaka muslimana u dobi od 14 i 15 godina da odbiju rukovanje sa učiteljicom.

Dječaci su rekli da im vjera brani diranje žena koje im nisu u krvnom srodstvu i škola je to prihvatila. Odlučeno je da dvojica nisu obavezna rukovati se na početku i na kraju dana, što je pak dio švicarske kulture u školama, prenosi Danas.hr.

Lokalni sindikat učitelja kaže da je ova odluka diskriminatorna prema ženama.

Rukovanjem pokazujemo poštovanje

Cijela priča je pokrenula brojne rasprave na više razina o očuvanju domaće kulture jer je sličan slučaj zabilježen i u drugom dijelu zemlje. Christian Amsler, čelnik konferencije kantonalnih ministara obrazovanja kaže da je škola htjela riješiti problem no da je pogriješila.

Škola nije dobila javnu potporu za odluku da se dječake koji godinama žive u Švicarskoj, posebno tretira. Gradonačelnik Therwila Reto Wolf kazao je da su građani nezadovoljni odlukom škole:

''Rukovanje je dio naše kulture i način je komunikacije. Njime šaljemo poruku da poštujemo drugu osobu i to moraju naučiti i školska djeca'', kazao je za BBC.

Šef parlamentarne komisije za obrazovanje Felix Mueri kazao je da je poslana pogrešna poruka:

''Danas je to rukovanje, što će sutra biti?'', pita se.

''Nakon Köelna tražili ste da se klonimo žena, što je sad?''

Čak se i neki muslimani ne slažu s odlukom škole. Nema napisa u Kuranu kojim je opravdano odbijanje rukovanja sa ženom učiteljem, kaže švicarska Federcija islamskih organizacija, piše BBC.

Ipak, Islamsko centralno vijeće Švicarske tvrdi da je rukovanje muškaraca i žena zabranjeno:

''Nakon seksualnih napada u Kölnu na dočeku Nove godine, tražili su od muslimana da se klone žena, sad tražite od njih da im se približavaju?'', kazao je glasnogovornik Qaasim Illi švicarskim medijima. Ministrica pravosuđa kazala je da takve podjele nemaju veze s integracijom u švicarsko društvo.

Škola s kojom je sve počelo pokušala je pronaći kompromis zabranivši dvojici učenika da se rukuju sa ženama i sa muškarcima.