Švicarski startup Innolith, specijaliziran za baterijske tehnologije, objavio je ovoga tjedna kako u svojem njemačkom laboratoriju razvijaju prvu bateriju na svijetu koja bi imala energetsku gustoću od preko 1.000 Wh/kg.

Za usporedbu, Tesline baterije trenutačno se diče energetskom gustoćom od oko 250 Wh/kg.

Ovakva bi baterija, kažu iz Innolitha, mogla osigurati električnim automobilima autonomiju od čak 1.000 kilometara – čineći ih tako usporedivima s vozilima pogonjenim klasičnim motorima s unutrašnjim izgaranjem.

Osim što bi imala rekordne, nikad do sada viđene razine energetske gustoće (mjereno kapacitetom po jedinici mase), ova bi revolucionarna baterija bila i značajno jeftinija za proizvodnju zbog izbacivanja egzotičnih i skupih materijala.

Dodatno, rješenje koje su u ovoj kompaniji osmislili ne bi bilo niti zapaljivo poput sadašnjih litij-ionskih baterija koje se mogu naći u automobilima. Koristile bi, naime, nezapaljivi neorganski elektrolit i tako bi bile prve vatrootporne litij-ionske baterije na svijetu.

Razvoj ovih baterija i dalje je u tijeku, a uskoro bi trebala krenuti i pilot proizvodnja, zajedno s prvim testiranjima. Za dovršetak razvoja i komercijalizaciju trebat će im, kažu, tri do pet godina, javlja Bug.hr.

No tada će, uvjereni su, unijeti pravu revoluciju na tržište električnih vozila. Sve ovo, dakako, zvuči kao priče o napretku baterija koje slušamo već godinama, pa po čemu su onda priče iz Innolitha drugačije?

Švicarci kažu kako su oni prvi primijenili inovativni pristup kemijskom sastavu svojih baterija, kao i nove materijale koji su sposobni primiti i otpustiti veće količine energije.

Zahvaljujući nezapaljivom elektrolitu nema bojazni od požara, pa je moguće izraditi stabilnije i energetski gušće baterijske članke, navode.

Za svoju su tehnologiju već pokrenuli i proces patentiranja, a kao dokaz da je ona stvarna ističu i neke svoje prošle projekte na velikim industrijskim baterijskim sustavima koji sa sličnim neorganskim katalizatorima već funkcioniraju u SAD-u.